Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату14.07.2014, 15:38

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 14 липня

Інформація станом на 17:00

Ситуація в зоні проведення АТО 

  • Сьогодні приблизно о 12:30 було втрачено зв'язок з літаком Збройних сил України Ан-26, який виконував завдання щодо повітряно-транспортного забезпечення активної фази Антитерористичної операції. Українські військові одразу почали пошуково-рятувальну операцію. Згодом члени цього екіпажу вийшли на зв'язок. Міністр оборони доповів Президенту України про те, що на щастя, екіпажу вдалося залишити підбиту машину та вистрибнути з парашутами. З'ясувалося, що літак було підбито на висоті 6500 метрів. Жоден переносний зенітно-ракетний комплекс, який є сьогодні на озброєнні у терористів,  на цій висоті не може вразити літак. Тобто АН-24 був вражений іншою більш потужною зброєю, яка була застосована вірогідно з території Російської Федерації. Наразі, виходячи з даних, переданих українськими льотчиками, розглядається дві версії: постріл було зроблено з сучасного наземного ракетно-гарматного комплексу «Панцир» або самонавідною ракетою Х-24 класу «Повітря-повітря» з російського літака, який міг бути піднятий у повітря з аеродрому Мілєрово. 

 

  • Внаслідок ведення бойових дій протягом останньої доби 3 військовослужбовці ЗС України загинуло, 12 отримали поранення. Усі поранені доставлені в медичні заклади, їм надана відповідна медична допомога.

 

Президент України Петро Порошенко сьогодні провів нараду з керівниками силових відомств країни.  З метою підвищення ефективності проведення антитерористичної операції, він дав відповідні доручення розвідці, Службі безпеки та Генеральному штабу Збройних сил України. Цьому питанню буде присвячено і найближче засідання Ради національної безпеки та оборони України.

Глава держави поставив перед генеральним директором державного концерну Укроборонпром Романом Романовим завдання щодо підвищення ефективності бойових дій і вже за тиждень покращити стан справ із забезпеченням зброєю військових у зоні АТО.

Президент України звернув увагу начальника генштабу та міністра внутрішніх справ на те, що населені пункти , які звільняються від бойовиків, мають негайно отримувати цивільну владу, яка здатна піклуватись про населення, відновлювати інфраструктуру, налагоджувати мирне життя і забезпечувати соціальні виплати.

 

На території, де припинилися бойові дії, проводиться системна робота з відновлення життєдіяльності населених пунктів. Так, у Краматорську на вулицях міста з'явилися білборди з написом «Краматорськ - це Україна». У місті  відновлено водопостачання в будинках мікрорайону Лазурного. У Маріуполі пройшов мітинг на честь місяця з дня звільнення міста від бандформувань, під час якого учасники акції розгорнули найбільший прапор України. На мітинг прийшло понад тисячу чоловік.

У Слов'янську близько 70% споживачів електроенергії вже підключені до мережі, відновлено подачу води по дев'ятому водоводі в Червоний Молочар і Черевковку. Запрацювали пасажирські перевезення у віддалених селищах Цілинному і Соболівці. Мешканці міста продовжують прибирати завали і блокпости з вулиць міста. Усім нужденним надається гуманітарна допомога.

У населених пунктах Сіверськ, Новоукраїнський  Артемівського району відновлюють лінії електропередач та автобусного сполучення, підвозять питну воду.

У Слов'янському районі налагоджується система життєзабезпечення. Зокрема, у половині мікрорайонів міста Слов'янськ відновлено електропостачання - у 14 районах, а також міста Миколаївка та села Високоівановка, частково - в мікрорайоні Цілинний і в центрі Слов'янська. Це становить понад 70% від загальної кількості того, що необхідно відновити. Відновлена ​​робота насосних станцій № 1 та № 2 комунального підприємства «Вода Донбасу», які почали подачу води в магістральну систему водопостачання, відновлено водопостачання двох мікрорайонів Слов'янська і частково - центру міста.

Піротехнічні підрозділи  державної служби з надзвичайних ситуації з 6 по 13 липня в Слов'янську та Слов'янському районі знешкодили 408 одиниць боєприпасів, з яких 307 мінометних мін та 100 артилерійських снарядів, а також 2268 інших вибухонебезпечних предметів.

Українські сапери обстежили 15 автомобільних мостів і перевірили на наявність вибухонебезпечних предметів ряд адміністративних споруд та інших будівель, зокрема, 12 за останню добу, серед яких 4 будівлі Слов'янської ТЕЦ і дитячий притулок "Вітрила надії".

За останній тиждень українські військові розвантажили понад 140 тонн гуманітарної допомоги.

 


Інформація станом на 12:00

 Ситуація в зоні проведення АТО

 

 

 

Ситуація на кордоні

 

Ситуація на кордоні в зоні АТО залишається складною. Ведуться жорсткі бої за контроль над українсько-російським кордоном.

Також Російська федерація продовжує стягувати свої війська до державного кордону України. Впродовж доби було помічено переміщення підрозділів та військової техніки  навпроти Сумського та Луганського прикордонних загонів.

Терористи та російські найманці продовжують здійснювати спроби передислокації на територію України автомобільної та бронетанкової техніки та обстрілювати місця дислокації прикордонних підрозділів. Близько 4:30 бандити обстріляли позиції прикордонників та військовослужбовців ЗС України неподалік населеного пункту Дьяково. Втрат серед українських військовослужбовців немає.

Події останніх днів свідчать, що російська сторона взяла курс на ескалацію конфлікту на Донбасі. За минулий тиждень істотно збільшилася кількість провокацій на українсько-російському кордоні. Бойовики систематично обстрілюють російську територію з мінометів, стрілецької зброї, внаслідок чого загинув громадянин Росії. Російська сторона намагається подати ці обстріли як дії українських військових. Але ці звинувачення абсолютно безпідставні.

Натомість з російського боку неодноразово порушувався повітряний простір України гелікоптерами та безпілотними летальними апаратами. По кілька разів щодня здійснюються спроби прориву на територію України колон військової техніки та російських бойовиків. Ці прориви здійснюються за активного сприяння російських прикордонників. Зафіксовані факти обстрілів позицій сил АТО з території Російської Федерації. Україна має усі документальні підтвердження цих фактів для відповідного міжнародного реагування.

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України та запобігання їм з боку держави

 

 

Переміщення громадян України з зони проведення АТО

 

Міжнародна підтримка України

Міжнародна спільнота продовжує беззаперечно підтримувати діяльність керівництва України щодо встановлення миру на сході країни.

Президент України Петро Порошенко під час переговорів з Президентом Європейської Ради Германом Ван Ромпеєм закликав Євросоюз дати належну оцінку фактам нелегального перетину російсько-українського кордону важкою військовою технікою та атаки російськими військовими позицій українських військовослужбовців. Президент наголосив, що очікує чіткої і рішучої реакції ЄС у відповідності до Висновків Європейської Ради 27 червня.

Глава держави звернувся до Президента Європейської Ради з проханням включити українське питання до порядку денного Європейської Ради 16 липня. Герман Ван Ромпей запевнив, що це буде обов'язково зроблено.

Віце-президент США Джозеф Байден запевнив Президента України, що США готові активізувати міжнародні зусилля для пошуку шляхів мирного врегулювання ситуації на сході нашої держави. Він висловив співчуття народові України через численні втрати серед українських військових.

Уряд Канади також висловив підтримку плану мирного врегулювання Президента України і заявив, що продовжить чинити тиск на Росію разом з іншими партнерами з метою примусити Кремль припинити постачання зброї та бойовиків до України та відмовитись від антиукраїнської пропагандистської кампанії.