Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату11.07.2014, 12:08

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ (оновлюється)

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 17:00 11.07.2014 р.

Президент України Петро Порошенко провів нараду з українськими силовиками з приводу застосування бойовиками  проти Збройних сил України установок  «Град» російського виробництва. Президент заявив, що так само як було знайдено та затримано групу терористів під керівництвом бойовика «Гроза», що збили з ПЗРК «Ігла» український гелікоптер сил АТО і це призвело до втрат українських військових, так само будуть знайдені і знищені всі, хто застосував «Град» проти Збройних сил України. «За кожне життя наших військових бойовики заплатять десятками й сотнями своїх. Жоден терорист не уникне відповідальності, кожен отримає по «заслугах»», - наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що сьогодні усі військовослужбовці, які захищають кордон, аеропорти Донецька, Луганська та інші міста і населені пункти під обстрілом, щохвилини ризикуючи життям - є героями, в яких вірить вся Україна. «Держава шанує своїх героїв і пам'ятає кожного, хто віддав найцінніше захищаючи її - життя», - підкреслив Президент.

Петро Порошенко також відзначив дії військовослужбовців на звільнених територіях. «Дуже важливо, що з першої секунди звільнення міст, українські військові ведуть себе надзвичайно відповідально, віддаючи свої сухпаї, воду та все, що мають, місцевим жителям», - сказав він.

Президент високо оцінив роботу інженерно-саперних підрозділів, які за останній час знищили більше ста мін і фугасів. Він наголосив на необхідності поліпшення ситуації щодо забезпечення службовців засобами особистого захисту. «Важливо, щоб кожен військовослужбовець, який перебуває на блокпосту, був оснащений бронежилетом та всім необхідним», - наголосив Глава держави.

У звільнених силами АТО від терористів 6 містах та населених пунктах - Слов'янську, Краматорську, Дружківці, Костянтинівці, Артемівську, Миколаївці триває активне відновлення інфраструктури. Особливу увагу місцева українська влада приділяє освітній сфері - відбудові зруйнованих шкіл та дитячих садків, всебічній підготовці закладів до нового навчального року.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

Ситуація в районі проведення антитерористичної операції залишається складною. О 4 ранку бандити обстріляли з реактивної установки «Град» блокпост українських військових в районі Зеленопілля Луганської області.

Під час виконання завдань з відновлення та розблокування державного кордону України та взяття прикордонних пунктів пропуску Червонопартизанськ та Ізварине особовий склад підрозділів і частин Збройних сил України проявили мужність та героїзм. В ході виконання завдань відзначились:

- капітан Іван ВОЙТЕНКО здійснював уміле управління підрозділами в бою при взаємодії з іншими частинами та підрозділами АТО;

- лейтенант Олександр ШТОЮНДА проявив мужність і героїзм під час ведення колони з боєприпасами, а саме під час підриву колони на фугасі не припинив рух, без втрат вивів колону в безпечне місце та своєчасно доставив боєприпаси на вогневі позиції;

- старший лейтенант Микола РОЖКОВ вміло провів розвідку боєм, виявив групу бойовиків, вступив у бій та вивів свою розвідувальну групу без втрат у безпечне місце;

- старший лейтенант Микола РУЗЕВИЧ здійснив вміле управління взводом у ході бою, прийняв бій з великою кількістю терористів, не втратив жодного військовослужбовця та відбив напад.

На жаль, за цю добу під час виконання бойових завдань у різних районах, де триває активна фаза АТО, загинуло 23 військовослужбовці: 19 зі складу ЗСУ та 4 прикордонника.

Сьогодні неподалік станції Оленівка Докучаєвського району Донецької області бойовики підірвали залізничні колії, які ведуть до Флюсо-доломітного комбінату. Біля станції Мандрикіно Донецької залізниці сепаратисти розбирають залізничні колії та вивозять їх у невідомому напрямку.

Близько 10 ранку терористи навмисно обірвали кабель оптично-волоконного зв'язку на ділянці Костянтинівка-Дзержинськ. Без зв'язку залишилися мешканці  Краматорська, Слов'янська, Дружківки, Красного Лиману і Святогірська  Донецької області. У центрі Дзержинська терористи пошкодили систему електроживлення і залишили жителів без мобільного зв'язку.

У Донецькій області місцеві органи влади допомагають громадянам, які перебувають у зоні проведення бойових дій і тимчасово залишають територію АТО. Так, у Красноармійську знайшли притулок понад 200 вимушених переселенців. Їм надано житло, соціальну допомогу. Також відновлюється нарахування пенсій. Дітей влаштовують до дошкільних закладів, а дорослим допомагають знайти роботу. Мешканці міста, благодійні фонди, підприємства підтримують їх продуктами харчування, одягом, засобами гігієни. У Шахтарську розселено 26 жителів Степанівки і Дмитрівки Шахтарського району, що скористалися гуманітарним коридором для мирного населення. У Новоазовському районі на даний час перебуває понад тисячу переселенців. Місцеві органи влади надають їм усі види необхідної допомоги.

У Донецькій області на територіях, де припинилися бойові дії, влада здійснює організацію оперативного відновлення системи життєзабезпечення. У Слов'янську на сьогоднішній день відновлено постачання електроенергії, триває робота з розчищення доріг. До Донецької області за добу доправлено 63 т гуманітарної допомоги з Києва, Житомира,  Святогірська та від різних благодійних фондів. За 5 останніх діб мешканцям Слов'янська та прилеглих населених пунктів доставлено 158 тонн продуктів харчування, медикаментів та різноманітного обладнання. Здійснюється  

 


Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 12:00 11.07.2014 р.

Міжнародна спільнота продовжує викривати та засуджувати участь Росії в конфлікті на Сході України. Так, помічник держсекретаря Сполучених штатів Америки Вікторія Нуланд заявила, що поява захопленої терористами Надії Савченко у російському слідчому ізоляторі вказує на стійкий зв'язок між РФ та озброєними бойовиками, які діють на Сході України. При цьому представники посольства США в Російській федерації закликали російське керівництво негайно звільнити українського пілота Савченко.

Напередодні Президент  України Петро Порошенко заявив, що докладе всіх зусиль для визволення всіх заручників, захоплених на Донбасі, в тому числі - українського пілота Надії Савченко, яку утримують у російській в'язниці. За дорученням Глави держави у найближчі дні буде призначений новий адвокат, який має забезпечити захист Надії.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

Вчора Збройні Сили України звільнили від терористів та взяли під контроль районний центр Сіверськ Донецької області.

10 липня підрозділи Антитерористичної операції розпочали наступ у районі селища Карлівка на Донеччині. Населений пункт розташований у 30 км від Донецька. Військовослужбовці знищили танк терористів, дві одиниці БМ-21 «Град», мінометні секції та склад боєприпасів.

Вчора неподалік пункту пропуску Ізварине колону українських військових було обстріляно та підірвано фугасом. Незважаючи на несподіваність атаки, молодий офіцер-розвідник, який вів колону, прийняв рішення не припиняти рух, організував гідну відсіч, вивів колону у безпечне місце та своєчасно доставив боєприпаси на вогневі позиції.

Протягом доби терористи скоїли 15 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районах населених пунктів Карлівка, Стукалова Балка, Трьохізбенка, Донецьк, Райгородок, Стара Краснянка, Довжанський, Маринівка, Шишкове, а також терористи обстріляли з мінометів та зенітних установок ЗУ-23-2 Донецький аеропорт, який контролюють сили АТО.

Вчора о 19:50 на перегоні між станціями Микитівка-Диліївка Донецької залізниці терористи підірвали залізничний міст на ділянці Горлівка-Дзержинськ. Люди не постраждали. Рух поїздів припинено. Здійснюються ремонтні роботи.

Сьогодні зранку бойовики обстріляли з мінометів пункти пропуску «Довжанський», «Червонопартизанськ» та «Дякове». Станом на 9 годину бої ще тривали. Щоб спровокувати Російську Федерацію на пряму військову агресію проти України, терористи періодично проводять обстріл російської території в районі пункту «Довжанський».

Терористи також обстріляли з мінометної та стрілецької зброї Луганський аеропорт. Вогневі позиції бойовиків були знищені. Під час бою в районі  аеропорту через конфлікт між бандформуваннями відбулася перестрілка між батальйоном терористів «Заря» та російськими найманцями, що рухалися із Донецька. В результаті 7 бойовиків загинуло.

У місті Луганськ зафіксовано неодноразові факти зйомок російськими телеканалами, постановочних обстрілів терористів, які видають себе за українських військових. Ці факти свідчать про реальну загрозу мирному населенню в місцях, де з'являються російські тележурналісти.

Внаслідок обстрілу терористами міста Червонопартизанськ зруйновано школу, 4 будинки, пошкоджено електропідстанцію. Один із снарядів влучив в автобус з шахтарями. 5 людей загинуло і 10 поранено. Ми засуджуємо дії терористів, спрямовані проти мирного населення регіону, і висловлюємо глибокі співчуття родинам загиблих.

Вчора на автодорозі поблизу селища Оленівка Волноваського району Донецької області терористи, погрожуючи вогнепальною зброєю, заволоділи службовим автомобілем «Райффайзен банк Аваль». На ньому інкасатори перевозили 3 млн. гривень, що призначалися для соціальних виплат та пенсій.

Завдяки чітко злагодженій роботі всіх взаємопов'язаних служб авіація АТО здійснила  точні авіаудари по місцях скупчення бойовиків:  в районі луганського аеродрому, по вогневих точках бойовиків на териконах неподалік населеного пункту Ровеньки, по укріпленому пункту бойовиків біля Савур Могили, а також по блокпосту біля Карлівки. Внаслідок авіаудару в районі населеного пункту Ізварине було знищено понад 50 бойовиків.

Вчора о 21:30  на прикордонному посту «Каланчак» на Херсонщині, під час ретельного огляду автомобіля при в'їзді з АР Крим у підлокітнику виявлено 102 500 доларів США.  За попередньою інформацією, ці кошти спрямовувались на підтримку терористів.

Загалом за останню добу внаслідок ведення бойових дій 4 військовослужбовці ЗС України загинуло, 25 отримали поранення. Усі поранені доставлені до медичних закладів, їм надано відповідну медичну допомогу.

 

Військові інженери оперативно навели мости неподалік Слов'янська та Кривої Луки, через річку Казений Торець та Сіверський Донець, відновивши  транспортне сполучення в напрямку Харків - Ростов-на-Дону. Перед тим, як понтонери почали наводити міст на під'їздах до водної перешкоди, сапери вилучили 24 вибухонебезпечні предмети. Відтепер мирне населення багатьох міст та сіл району матиме змогу оперативно отримувати гуманітарні вантажі.

 

Для зустрічі внутрішньо переміщених осіб на кордонах районів АТО розгорнули 4 транзитних пункти з розрахунку до 400 осіб кожний:

В Донецькій області - в районі міста Красноармійськ та в районі міста Волноваха,

в Луганській області - в районі міста Сватове,

в Харківській області - в районі міста Барвінкове.

 

Південно-західна залізниця призначила ще два додаткові потяги для можливості виїзду громадян з території, де проходить антитерористична операція. Зокрема, це потяги № 534 Київ-Луганськ та № 564 Луганськ-Київ, які почали курсувати з вчорашнього дня. Також повідомляємо, що завдяки відновленню зруйнованої ділянки залізниці відновив роботу електропотяг Харків - Слов'янськ. Тільки вчора до Слов'янська ним повернулося понад 200 осіб.

 

У суботу в Києві на території меморіального комплексу Національний музей Великої вітчизняної війни розпочне роботу виставка доказів причетності Росії до підтримки терористів, які діють на Сході України. Там можна буде побачити вилучені українськими військовими документи, зброю та бойову техніку, що були передана бойовикам з Російської Федерації.

 


Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 12:00 10.07.2014 р.

Міжнародна спільнота підтримує дії України з відновлення миру на Донбасі. Президент України Петро Порошенко провів тристоронню телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Франсуа Олландом. Співрозмовники констатували відсутність прогресу з боку Росії у виконанні раніше досягнутих домовленостей щодо деескалації ситуації на Сході України.

Президент, зокрема, звернув увагу на те, що пілот Збройних сил України Надія Савченко була захоплена бойовиками на території Луганської області і нещодавно виявлена у в'язниці російського міста Вороніж.

Відповідно до розпорядження Президента, Міністерство закордонних справ та Міністерство юстиції вживають заходи щодо звільнення українського пілота. Генеральна прокуратура та Служба безпеки здійснюють перевірку обставин вивезення Надії Савченко до Росії для подальшого реагування. За офіційною інформацією Державної прикордонної служби України, Надія Савченко кордон між Україною і Росією не перетинала.

Продовжуються відверті провокації на кордоні з боку Російської Федерації.  В районі  н.п. Ільєнкове наші прикордонники зафіксували заліт на територію України на глибину до 4 км 6-ти вертольотів Російської Федерації, які потім повернулися назад. Після ретельної перевірки району прикордонники виявили підготовлені мінометні позиції та предмети військової амуніції.

 

Ситуація в зоні проведення АТО 

Військові сапери завершили обслідування територій щодо закладених мін між Ізюмом та Слов`янськом. Тільки за останні 3 доби інженери виявили та вилучили у Слов'янську 2 тисячі вибухонебезпечних предметів.

Протягом доби незаконними збройними формуваннями скоєно десять обстрілів блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районах Луганська, Довжанський, Привольє, Сіверськ, Розсипне, Маринівка, Шишкове, Рубіжне, Муратово. На закладеному терористами фугасі підірвався БТР-80 в районі н.п. Червона зоря. Під час боїв в полон було взято одного бойовика.

Сьогодні вночі під час проведення спеціальної операції в районі Сіверська українські військові в бою знищили 2 групи мінометної обслуги та зруйнували фортифікаційні споруди бойовиків.

Впродовж 9 липня банди терористів вели активний вогонь по позиціях українських військових в аеропорту «Луганськ» з систем залпового вогню БМ-21 «ГРАД», а також з танків. Особовий склад сил АТО дав гідну відсіч противнику. В повітря була піднята авіація. Внаслідок авіаудару українських військових терористи втратили 2 танки та 1 систему залпового вогню БМ-21 «Град» з екіпажами та бойовим розрахунком.

Внаслідок ведення бойових дій протягом доби 3 військовослужбовці  Збройних сил України загинули, 27 отримали поранення.

 

  • Ситуація на кордоні

 

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України та запобігання їм з боку держави

  • На територіях, звільнених від терористів, продовжується налагодження мирного життя. У Слов'янську у найближчі дні буде відновлено централізоване водопостачання. 10 липня розпочнеться видача пенсій особам, які отримують її через поштові відділення. На карткові рахунки пенсії почали надходити мешканцям Слов'янського та Краматорського районів з 7 липня.
  • На даний момент у Слов'янську розпочалося відновлення пріоритетних об'єктів соціальної інфраструктури. Зокрема, дитячих садків, шкіл та лікарень. Налагоджено забезпечення місцевого населення медикаментами. У першу чергу - життєво необхідними, такими як інсулін.
  • За підсумками міжнародних переговорів Президента, фінансову допомогу у розмірі 2,5 млн. євро для відновлення інфраструктури Слов'янська та Краматорська надасть Німеччина.
  • У всіх звільнених населених пунктах на Сході держави проводяться роботи з розмінування та відновлення об'єктів інфраструктури, доставці гуманітарних вантажів місцевому населенню. Відновлюється робота органів місцевого самоврядування та комунальних служб. У Донецьку область за останню добу передано гуманітарної допомоги близько 25 т.
  • Надходить інформація про те, що терористи  займають будівлі шкіл, дитячих садків, навчальних закладів та інші об'єкти інфраструктури та облаштовують в них  вогневі позиції.

  • Відновлено рух електропоїздів на ділянці Харків - Слов'янськ.

  • У Краматорську відновлено електропостачання, ведуться роботи з ремонту водо- та окремих газопровідних ділянок.

  • У Шахтарському районі відновлена високовольтна лінія і підстанція, які були пошкоджені в результаті вибухів. Відновлено електропостачання в Степанівці, Латишеві, Таранах, Саурівці, частково - у Дмитрівці. Ведуться роботи з ремонту газопроводу між Дмитрівкою і Дібровкою.
  • Відновлено електропостачання для підключення Слов'янських резервуарів чистої води. Зокрема, першого і другого підйомів Донецького водогону, фільтрувальних станцій № 1 та № 2. Завершення всіх робіт дасть можливість повністю забезпечити водою міста Слов'янськ, Краматорськ, Дружківку, Костянтинівку.
  • У Волновасі та Красноармійську Донецької області на території стадіонів загальноосвітніх шкіл та у місті Сватове Луганської області відповідно до рішення Кабінету Міністрів та доручення Президента відкрито 3 транзитні пункти для осіб, які рятуються від терористів. Працює цілодобова гаряча лінія 101. Функціонує міжвідомчий координаційний штаб з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з районів проведення антитерористичної операції. Уся оперативна інформація розміщена на сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій.
  • У Красноармійську пройшла сесія міськради. На неї було запрошено командира 3 батальйону Національної гвардії «Донбас» для координації взаємодії, спрямованої на забезпечення миру,  безпеки громадян і охорону правопорядку. Також у місті почався  запис місцевих мешканців, бажаючих поповнити ряди батальйону «Донбас».

 


Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 17:00 9.07.2014 р.

  

 

Допомога вимушеним переселенцям

Українці активно допомагають вимушеним переселенцям зі сходу України. Станом на 1 липня до Запорізької області прибули 3003 вимушених переселенці, з них 2567 - із зони проведення антитерористичної операції, Донецької та Луганської областей, 436 - з тимчасово окупованої території - Автономної республіки Крим. За чотири дні, з 26 червня до Запорізької області приїхали 295 вимушених переселенців з Донбасу, які звернулися до обласного штабу. Всім їм надано необхідну допомогу щодо розселення та харчування. З 30 червня в штабі працюють психологи-волонтери. Для проведення поглибленої психокорекційної роботи з постраждалими в регіональному штабі працюють 38 фахівців-волонтерів із Запорізької психологічної кризової служби з багаторічним досвідом надання психологічної допомоги.

 

Підтримка Росією терористів

  • За отриманими даними, на території Російської Федерації за допомогою парламентських та політичних сил та неурядових організацій продовжується кампанія з підтримки терористичних рухів у східних регіонах України з відповідною організацією масових акцій, збором коштів та інших видів допомоги бойовикам.
  • Російська сторона продовжує використовувати територію Криму для вербування найманців, їх підготовки, озброєння і переправлення на Схід України. З цією метою під Сімферополем створюється військова база з підготовки диверсантів для здійснення терористичної діяльності на материковій частині України.
  • Західні держави, а також міжнародні організації продовжують декларувати повну підтримку Плану Президента України з врегулювання ситуації на Сході. Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію із засудження дій Росії щодо України, які трактуються як «особливо кричуще порушення суверенітету й територіальної цілісності країни». При цьому у документі міститься заклик до держав-членів ОБСЄ «відмовитися від визнання насильницької анексії Криму Росією», а також висловлюється підтримка суверенітету, політичної незалежності, єдності та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних межах.

 


Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 12:00 1.07.2014 р.

Президент України Петро Порошенко за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони України прийняв рішення зупинити дію режиму одностороннього припинення вогню на Донбасі.

Таким чином режим припинення вогню, проголошений Президентом 20 червня та подовжений до 22.00 30 червня, офіційно  завершено.

Після оголошення перемир'я режим припинення вогню було порушено бойовиками понад 100 разів. Тільки за останню добу перемир'я терористами скоєно 15 обстрілів автомобільних колон, блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в районі населених пунктів Крива Лука, Слов'янськ, Калиново, Іллічівка, Костянтинівка, Краматорськ та Металіст.

На виконання рішення Президента України Верховного головнокомандувача Збройних Сил України про припинення перемир'я, особовий склад та підрозділи АТО почали активні дії зі знешкодження та знищення груп незаконних збройних формувань у зоні проведення операції. У військових спостерігається надзвичайно високий моральний та бойовий дух. Вони завдають потужних авіаційних та артилерійських ударів по опорних пунктах, блокпостах, базах і місцях дислокації терористів. Це призвело до значного зниження активності банд бойовиків.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

  • В результаті поновлення активної фази АТО групи терористів роблять спроби домовлятися з командуванням українських силовиків про створення коридору для переходу на бік сил АТО або беззбройного виходу на територію Російської федерації.

 

 

 

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України

 

 

Ця тенденція також була однією з причин поновлення АТО.

 

 


Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 12:00 30.06.2014 р.

Обстановка у Донецькій та Луганській областях загострюється. Бойовики суттєво активізували обстріли блокпостів сил АТО та військових об'єктів, фіксуються непоодинокі спроби перенесення терористичних акцій на інші регіони України, зокрема, на Харківську область.

Ватажки терористичних угрупувань і російська сторона продовжують спроби перекласти відповідальність за недотримання перемир'я на українських військових. Зокрема, активно поширюються провокаційні заяви про нібито обстріли українськими силовиками житлових будівель ряду міст сходу України, а також території Російської федерації у т.ч. об'єктів прикордонної і митної служб. Проте встановлено, що терористи активно використовують артилерійську установку у Слов'янську і ведуть з неї вогонь по житлових кварталах міста. Так, о 15:00 під час артобстрілу терористами Слов'янська загинуло двоє пенсіонерів, частково пошкоджено житловий будинок. О  19:30 було обстріляно приміщення відділу Державної автомобільної інспекції. Всього в результаті обстрілів загинуло 8 мирних мешканців.

 

Не припиняється масштабна підтримка Росією терористичних угруповань, у т.ч. постачання зброї і боєприпасів (використовуючи захоплені в Криму арсенали ЗС України), спорядження (під видом гуманітарної допомоги), а також поповнення лав терористів бойовиками.Крім цього, є сигнали про передачу бойовикам важкої бронетехніки. Зокрема, є інформація про пересування танку на автомобільній платформі вулицями Луганську. Про походження цієї бойової одиниці інформація уточнюється.

Ситуація на кордоні

Зафіксовані систематичні порушення терористами режиму припинення вогню в зоні АТО. Зокрема,29 червня о 14:25 під час слідування колони прикордонного відомства на ділянці відділу «Дмитрівка» Донецького загону на фугасній міні підірвався вантажний автомобіль. 1 прикордонник отримав поранення.

Військова авіація Росії здійснювала демонстративні польоти вздовж українського кордону. Вертоліт «Мі-8» був помічений неподалік пункту пропуску «Маринівка» у Донецькій області.

29 червня під селом Бірюкове Луганської області, розташованим за 4 км від державного кордону України, підрозділом українських десантників влучною чергою з кулемета збито безпілотний літальний апарат, що порушив повітряний простір України з території Росії. Збитий безпілотник ідентифікований як апарат ZALA-421-08 під кодовою назвою «Стрекоза», був пофарбований у сірий колір та не мав розпізнавальних знаків.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

 

Хід військової підготовки

Світова підтримка Україні

Увесь цивілізований світ надає усіляку підтримку Україні. Так, сьогодні з аеропорту «Бориспіль» був відправлений на лікування тяжкопоранений прикордонник, який 2 та 3 червня брав участь в обороні Луганського прикордонного загону. Готовність прийняти пораненого висловили ізраїльські медики.

 


 

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 12:00 26.06.2014

Обстановка у Донецькій та Луганській областях залишається напруженою. На фоні декларування керівництвом України, РФ, західними країнами та міжнародними організаціями необхідності деескалації ситуації в регіоні, терористи продовжують бойові дії, які супроводжуються нападами на блокпости сил АТО, вбивствами мирних громадян та їх викраданнями, блокуванням діяльності місцевих підприємств.

Керівництво Росії здійснює демонстративні заходи з нібито деескалації ситуації на сході України. Як приклад - відкликання дозволу Ради Федерації на введення російських військ на територію України. Незважаючи на це, у міністерстві оборони Росії трактують скасування Радою Федерації вказаної постанови як формальність. Зазначається, що російська сторона, попри офіційні заяви, залишатиме за собою право на можливе військове втручання в Україну.

Цим кроком Кремль прагне відтермінувати час та унеможливити застосування третього рівня санкцій проти Росії. Водночас продовжується прихована підтримка бойовиків необхідними ресурсами.

 

Ситуація на кордоні

 

 

Ситуація в зоні проведення АТО

  • Незважаючи на оголошення українською стороною режиму «припинення вогню», терористи продовжують проводити обстріли блокпостів та збройні напади на колони підрозділів силових структур України у Донецькій та Луганській областях. Протягом доби незаконними збройними формуваннями скоєно 7 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в районі населених пунктів Слов'янськ, Крива Лука, Краматорськ. Всі напади терористів відбито.

 

 

 

  • Сьогодні ж група терористів кількістю до 10-ти осіб обстріляла блокпост сил АТО поблизу Донецька Українські військові дали гідну відсіч нападникам. Один терорист вбитий. З боку наших військових постраждалих немає.

 

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України та запобігання їм з боку держави

  • 25 червня фахівці Держспецзв'язку відновили роботу станції урядового зв'язку у м. Маріуполь.
  • У місті Новогродівка Донецької області бойовики здійснили спробу захоплення міськвідділу міліції. Після перестрілки працівники МВС затримали нападників.
  • Терористи у місті Донецьк захопили молитовний дім Церкви мормонів для розміщення бойовиків.
  • На території санаторію Ювілейний у місті Слов'янськ унаслідок розгерметизації терористами генераторної установки родону можливе різке зростання радіаційного фону НА ТЕРИТОРІЇ УСТАНОВИ. Міністерство надзвичайних ситуацій вживає усіх можливих заходів для уточнення рівня загрози та захисту цивільного населення.

 

Переглянути відео

 


Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 17:00 25.06.2014

Рада Федерації скасувала постанову про можливість використання Збройних сил Росії на Україну. Президент України Петро Порошенко вважає рішення про використання військових сил РФ на території України від 1 березня 2014 року - першим практичним кроком після офіційної підтримки Президентом Росії мирного плану України з врегулювання ситуації на Донбасі.

 Ситуація на кордоні

Вздовж українсько-російського кордону в межах Луганської області спостерігаються розвідувальні польоти російської авіації.

До міста Міллєрово Ростовської області Російської Федерації, яке знаходиться у 30 км від Державного кордону з Україною, прибула ескадрилья винищувачів МіГ-29.

 

Озброєння українських військових 

25 червня на території Київського бронетанкового заводу концерну «Укооборонпром» відбулася передача 5 БТР 3-Е1 до Національної гвардії України. Ця бронетехніка пройде випробування в Навчальному центрі гвардії та найближчим часом відправиться на схід для застосування за призначенням.

 

Допомога цивільному населенню з боку держави

Місцеві органи влади надають допомогу жителям Донецької області, які залишають місця, де орудують бойовики:

- у Дзержинську облаштували 32 сім'ї переселенців, яким надається посильна допомога;

- у Харцизьку працює створений штаб, який займається проблемами мешканців, які приїхали з зони бойових дій, за місяць в місто прибуло близько 200 осіб;

- у Мар'їнському районі розміщено близько 40 переселенців, які приїхали з зони проведення АТО. Їм надано допомогу з облаштування та забезпечення продуктами харчування.

 

Втрати, завдані терористами

Всього за період перемир'я  з 20 червня по 25 червня ц.р. з боку терористів скоєно:

- близько 40 збройних нападів

- 9 фактів руйнації інфраструктури.

Все це свідчить про свідоме та системне порушення терористами перемир'я на Сході, а також  про відсутність єдиного центру управління бойовиками та відсутність координації дій між бандформуваннями.

Переглянути відео

 


 

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 12:00 25.06.2014

Як повідомив сьогодні на на щоденному брифінгу речник Інформаційного центру Ради національної безпеки і оборони Володимир Чеповий, 24 червня бойовики, всупереч власним обіцянкам дотримуватися режиму припинення вогню, даним у Донецьку на зустрічі з представниками Тристоронньої контактної групи, збили гелікоптер Збройних Сил України і спричинили смерть 9 людей. З моменту оголошення мирного плану Президента України терористи близько 40 разів відкривали вогонь по українських військових.

Президент України Петро Порошенко увечері 24 червня під час зустрічі з керівниками силових структур віддав наказ без жодних коливань відкривати вогонь у відповідь.

Глава держави не виключає, що режим припинення вогню може бути скасований достроково, зважаючи на постійне його порушення контрольованими ззовні бойовиками.

Президент сподівається на проведення 25 червня чотиристоронньої телефонної конференції за участі Федерального Канцлера Німеччини Ангели Меркель, Президента Франції Франсуа Олланда та Президента Росії Володимира Путіна.

Також Президент РФ Володимир Путін звернувся до Ради Федерації із пропозицією скасувати постанову про використання армії РФ в Україні.

Президент України Петро Порошенко вважає звернення Володимира Путіна до Ради Федерації щодо скасування рішення про використання військових сил РФ на території України від 1 березня 2014 року - першим практичним кроком після офіційної підтримки Президентом Росії мирного плану України з врегулювання ситуації на Донбасі.

Глава держави звернувся до голови Верховної Ради Олександра Турчинова з пропозицією обговорити з головою Ради Федерації Валентиною Матвієнко можливість розгляду цього питання на найближчому засіданні верхньої палати парламенту Росії.

Рада Федерації російського парламенту проголосує за скасування рішення про використання військ РФ на території України 25 червня.

 

Ситуація на кордоні

 

 

 

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України

  • У районі Путилівського мосту Донецька, на блокпосту терористів було розстріляно автомобіль місцевого жителя, який рухався у напрямку аеропорту і не зупинився на вимоги бойовиків. Внаслідок інциденту загинула 34-річна мешканка м. Краматорська.

 

 

 

Переглянути відео

 

 


 

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 12:00 24.06.2014

 

 За повідомленням речника Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України, зараз триває робота тристоронньої контактної групи за участю представників України, Російської Федерації та Організації безпеки Ради Європи з реалізації мирного плану Президента України.

 

Ситуація на кордоні

  • Минулої доби в зоні проведення АТО нападів на прикордонні підрозділи не було.  Проте відмічається наявність великої кількості бойовиків в прикордонних районах України. Прикордонна служба Росії  продовжує ігнорувати угоди в частині припинення пропуску осіб та вантажів у пунктах пропуску, які закриті урядом України.
  • 23 червня в пунктах пропуску на кордоні з Росією були затримані 2 громадянина Російської Федерації, які готувалися до екстремістської діяльності на території України.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

 

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України

Терористи свідомо зривають план Президента з мирного врегулювання і спроби української влади відновити інфраструктуру та соціальні виплати у Донецькій та Луганській областях. Так, бойовики захопили будівлі Державного казначейства України у місті Ровеньки Луганської області та Державної фельд'єгерської служби  Донецька.

 

Таким чином, українська сторона виконує мирний план Президента України, а бойовики систематично порушують цей план. 

Переглянути відео

 


 

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 18:00 23.06.2014

За період з 09.00 до 17.00 випадків застосування зброї не зафіксовано. Спроб захоплення адміністративних будівель, військових частин та ін. не було.

Ситуація на кордоні

Прикордонні підрозділи України продовжують здійснювати охорону та оборону державного кордону України, облаштовують нові бази дислокації, опорні пункти та блокпости.

Ситуація в зоні проведення АТО

  • Зафіксовано ознаки підготовки терористів до штурму Луганського аеропорту, поблизу якого спостерігається активність озброєних бойовиків. Так, на відрізку дороги с. Розкішне - місто Лутугине Луганської області зафіксований БТР та близько 30 озброєних осіб. Друга група терористів зафіксована поблизу с. Переможне Лутугинського району.
  • Сили АТО сьогодні отримали черговий доказ підтримки Росією дій бойовиків, які проводять диверсійно-розвідувальну діяльність на сході України.

 

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України та запобігання їм з боку держави

  • Напруженість ситуації в регіоні вносить свої корективи у забезпечення життєдіяльності територій. Відновити повною мірою водопостачання, пошкоджене під час бойових дій, поки не вдається. Фахівці продовжують роботи з відновлення функціонування каналу «Сіверський Донець - Донбас». У Горлівці Донецької області водопостачання здійснюється за резервною схемою. Фахівці міського водоканалізаційного господарства за добу ліквідували 17 проривів водопостачання. В Ясинуватському районі в населеному пункті Очеретине водопостачання припинено.

 

 

Підготовка українських військових

23 червня на базі Навчального центру Національної гвардії України у селищі Нові Петрівці відбулися урочистості з нагоди прийняття присяги на вірність українському народові військовослужбовців батальйону «Донбас». Ці бійці ніколи до цього не служили у війську, але вже пройшли відповідну підготовку та найближчим часом відбудуть для виконання службово-бойових завдань до східних регіонів країни.

Станом на 17 годину можна констатувати, що мирний план Президента України Петра Порошенка має результатом фактичне припинення вогню в регіоні.

 

Переглянути відео

 


 

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ станом на 12:00 23.06.2014

  • Протягом 21 і 22 червня терористи продовжують військові дії проти частин та підрозділів українських силовиків. Режим перемир'я, оголошений Президентом України, терористами не дотримується. Бойовики продовжують мінометний обстріл, напади на військові колони, підрив залізниці, захоплення приміщень.
  • Бойові зіткнення та обстріли зафіксовані під містами Краматорськ, Свердловськ, Слов'янськ та населеними пунктами Бірюково та Довжанський Луганської області, селищами міського типу Іванівка під Слов'янськом Донецької області, на дорозі Городище - Красна Талівка та інших місцях в місті Артемівськ Донецької області.
  • Керівництво бойовиків декларує відсутність намірів складати зброю та прагне покласти на українську сторону усю відповідальність за зрив перемир'я, у т.ч. шляхом організації диверсій начебто українськими військовими. При цьому терористи намагаються поновити людські резерви за рахунок примусового залучення до своїх лав місцевого населення, а також громадян інших держав, насамперед, громадян  Російської Федерації. У російському сегменті соціальних мереж здійснюється активний пошук добровольців для відправки на схід України.
  • Сьогодні Президент України Петро Порошенко поінформував Президента Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу, віце-президента США Джо Байдена,  канцлера ФРН Ангелу Меркель про те, що режим припинення вогню за останню добу був неодноразово порушений терористами в  Донецькій і Луганській областях.

 

Ситуація на кордоні

  • Найближчим часом з таборів підготовки бойовиків, розташованих на території РФ, планується здійснити прорив на територію України російських найманців для участі у терористичній і диверсійній діяльності та забезпечення сил бойовиків озброєнням.
  • Всі бойовики, терористи та диверсанти, які порушують оголошений режим припинення вогню, отримають жорстку та адекватну відповідь.

 

  • Протягом 22 червня прикордонниками відбито напад бойовиків в районі населеного пункту Бірюкове Луганської області. З 08:05 до 11:30 продовжилось бойове зіткнення з терористами, які відкрили вогонь по прикордонниках з мінометів, РПГ та стрілецької зброї. На допомогу терористам висунулася банда російських бойовиків, основним завданням якої було  встановлення повного контролю над КПП «Бірюково».
  • В результаті бою у взаємодії з підрозділами Збройних Сил України напад було відбито, постраждалих немає. З боку терористів 2 поранених, 2 полонених.

 

  • О 12:35 на прикордонний наряд відділу прикордонної служби «Біловодськ» неподалік населеного пункту Ноздрівка Луганської області напали бойовики.
  • Прикордонники прийняли бій та відбили атаку. До місця бою висунулись  2 групи  реагування з  відділів прикордонної служби «Городище»  та «Біловодськ». Крім того, на допомогу прикордонникам прибули військовослужбовці підрозділів Збройних сил України.

 

  • 22 червня з 11:00 до 12:00 в районі населеного пункту Городище Луганської області 16 бойовиків, які проникли на територію України з Російської Федерації, здійснили напад на колону Луганського прикордонного загону, обстрілявши її з засідки з мінометів та снайперської гвинтівки.  В результаті обстрілу 6 прикордонників поранено. Всіх поранених евакуйовано вертольотами до лікарень Києва.

 

Ситуація в зоні проведення АТО

  • Всупереч мирному плану Президента України - Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України Петра Порошенка, у зоні проведення антитерористичної операції було зафіксовано неодноразові напади диверсійно-терористичних груп на українські військові колони та об'єкти.
  • Терористи обстріляли аеродром у Краматорську Донецької області, використовуючи автоматичні гранатомети АГС-17 та міномет.
  • Бойовики скоїли збройний напад на військову частину в Артемівську, ведучи вогонь з навколишніх житлових будинків.
  • Українські військові, відбиваючи атаку, не стріляли по житлових будинках. Напад було відбито.

 

  • Ввечері 22 червня під час здійснення рекогносцировки поблизу населеного пункту Варварівка Луганської області, бойовики здійснили збройний напад на групу спостереження (рекогносцировки) військовослужбовців сил АТО із застосуванням ручного протитанкового гранатомету та стрілецької зброї. 
  • Екіпаж бойової машини зайняв кругову оборону та відбив напад.

 

  •  22 червня, близько 20.00, у районі шахти «ім. 60 років СРСР» поблизу міста Свердловськ Луганської області терористи обстріляли колони логістики військової частини з мінометів.
  • Напад відбито, втрат немає.

 

  • У період з 23:15 до 23:45 у районі населеного пункту Долина Донецької області бойовики напали на колону військової техніки.
  • Терористи отримали адекватну вогневу відсіч та відбили напад бандитів.

 

  •  Вже сьогодні, 23 червня, у період з 04.20 до 05.00 терористи обстріляли з мінометів наш блокпост у районі міста Кремінна Луганської області.
  • В усіх випадках діям терористів було дано адекватну відповідь. Кількість втрат серед терористів уточнюється.

 

  • Сили АТО дотримуються умов мирного плану врегулювання ситуації у східних регіонах України, продовжують нести службу на блокпостах, блокувати бойовиків, забезпечують охорону та оборону державного кордону.
  • Наступальні дії і обстріли об'єктів не проводяться. Зброя використовується винятково у випадках, коли здійснюється збройний напад на українські підрозділи або мирне населення регіону.

 

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України та запобігання їм з боку держави

  • В деяких районах Краматорська бойовики продовжують обстрілювати школи, дитячі садки та лікарні. При цьому терористами використовується зброя, якої немає на озброєнні у Збройних Силах України.
  • З метою знищення інфраструктури регіону, терористи підірвали залізничні колії на перегоні Іловайськ - Кутейникове Донецької області. Внаслідок підриву з рейок зійшли 14 вагонів вантажного потягу. Постраждалих немає. На даний час Укрзалізницею відновлено рух поїздів у даному напрямку через об'їзні шляхи.
  • У Донецьку та регіоні силами українських військових та влади відновлюються водопостачання та трансляція українських телеканалів.
  • Усвідомлюючи, що рівень спротиву місцевого населення проти злочинних дій російських бойовиків постійно зростає, терористи намагаються дискредитувати українських військових. Так, у Краматорську в наслідок обстрілу із міномету терористами було пошкоджено будівлю дитячого садочку № 88. На щастя, дітей у закладі не було.

 

Переглянути відео

 


 

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБО станом на 12:00 20.06.2014

 

Ситуація на кордоні України

  • Тривають бої у прикордонних районах Луганської та Донецької областей. Бойовики відступають та вимушені будувати нові опорні пункти та бази. Одночасно Російська Федерація продовжує нарощувати  військову присутність поблизу кордону. У районі російських міст Гуково, Новошахтинськ, селищ Васецьке, Новоровенецьке зафіксовано велику кількість особового складу та бронетехніки на кордоні з Україною.
  • В рамках операції «Кордон» проводяться заходи із затримання екстремістів, зброї та боєприпасів.

 

Хід проведення АТО

  • 19 червня протягом доби було знищено близько 300 терористів, захоплено БРДМ, КАМАЗ з встановленими вогневими засобами, кілька ПЗРК, значну кількість стрілецького озброєння. Внаслідок боїв у районі смт Металіст (Слов'яносербський р-н, Луганська обл.) був знищений майже весь батальйон терористів «Заря».
  • Українські силовики продовжують створювати кільце оточення навколо населених пунктів та районів, де дислокуються бойовики. Особлива увага приділяється населеному пункту Закотне Луганської області, який є важливим для терористів, оскільки саме через нього останнім часом здійснювалося постачання до Слов'янська зброї та боєприпасів.
  • У результаті бойових дій у районі населених пунктів Ямпіль, Крива Лука, Іллічівка  Краснолиманського району Донецької обл. із застосуванням бойової авіації та артилерії знищено укріплені позиції бойовиків.
  • На даний момент підрозділи Збройних сил і Національної гвардії України звільнили від терористів Ямпіль та Кіровськ поблизу Красного Лиману Донецької області. Взято під контроль міст через річку Сіверський Донець. Місто Слов'янськ є практично блокованим українськими силовиками. У ході цих боїв загинуло 12 військових ЗС України та 1 боєць Національної гвардії.
  • Вкотре був відбитий напад на Центральну базу зберігання бронетехніки в Артемівську, бойовики понесли втрати.
  • Сили АТО реагують на рух колони російських вантажівок в складі 7 КАМАЗів, без розпізнавальних знаків з причепами, на маршруті: Сніжне - Ямпіль - Слов'янськ (Донецька обл.).

 

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України та запобігання їм з боку держави

  • Бойовики-кадировці батальйону «Восток» примусово захопили приміщення 4-го факультету Донецького юридичного інституту.
  • У Луганську розповсюджуються листівки, в яких жителі міста просять терористів і диверсантів залишити місто. Зокрема, мешканці вимагають прибрати барикади з центральних вулиць міста, не ховатися за спинами мирних жителів та вийти з міста.
  • У Донецьку, Луганську та Слов'янську функціонують центри з вербування найманців для участі у бойових діях на боці бойовиків.
  • У Донецьку завдяки діям української влади частково розблоковано роботу Управління Національного банку України в Донецькій області та Головного управління Державного казначейства України в Донецькій області. Здійснюються деякі види платежів. Крім того, в місті проводяться роботи з благоустрою: відновлюється асфальтове покриття автодоріг та тротуарів, ремонтуються внутрішньоквартальні дороги, поліпшується зовнішнє освітлення.
  • У Червоному Лимані триває робота з відновлення життєдіяльності території. Відновлено рух електропоїзда сполученням Червоний Лиман-Святогірськ-Харків. Вирішуються фінансові питання: отримано 3,5 млн.грн. для виплати пенсій. Підготовлено 1 тис. місць для проживання громадян, що виїжджають із зони проведення АТО.

 

Переглянути відео


 

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБО станом на 12:00 19.06.2014

 

Ситуація на кордоні України

Ситуація на державному кордоні України за минулу добу характеризувалась підвищеною активністю озброєних бандформувань. На кордон з Україною з боку Росії продовжують прибувати підрозділи ЗС Російської Федерації. Поблизу державного кордону вони облаштовують вогневі позиції та маскують військову техніку.

Держприкордонслужба України вдосконалює систему оборони державного кордону: додатково створено та ефективно застосовуються зведений бойовий загін та дві бронегрупи, які посилені 6 БТР. За минулу добу вони продовжували виконувати завдання відповідно до загального плану  АТО.

 

Наслідки дій терористичних угруповань для цивільного населення України та запобігання їм з боку держави

  • З вини терористів загальна ситуація з водопостачанням у Донецькому регіоні залишається важкою. Дії учасників незаконних збройних формувань ускладнюють проведення ремонтних робіт. За попередніми оцінками, збитки від руйнувань елементів водно-каналізаційного господарства становлять 40-50 млн. грн. 

 

  •  Водночас силами українських військових та комунальників в регіоні відновлено водопостачання. 18 червня зусиллями енергетиків відновлено електропостачання 2-х підстанцій. Ці об'єкти забезпечують роботу другого Донецького водоводу, а їх запуск дозволить КП «Вода Донбасу» відновити водопостачання Краматорська, Дружківки та Костянтинівки.

 

  • Закликаємо громадян України бути пильними через ймовірні провокації з боку терористів. Так, у Червонопартизанську Луганської області зафіксовано появу озброєних людей в українській військові формі, які представляються бійцями Національної гвардії України, які начебто перейшли на бік Росії. Вони прибувають на БТР та вантажівках. Заявляємо, що у районі Червонопартизанська немає підрозділів Національної гвардії України.

 

  •  Бойовики самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» за підтримки російських спецслужб мають намір активізувати диверсійні методи діяльності. У цьому контексті вони приділяють особливу увагу підготовці до проведення терористичних актів на території України, зокрема, на об'єктах життєзабезпечення, громадських та житлових будівель. 
  • 18 червня спецгрупою МВС, до складу якої входять військовослужбовці Національної гвардії України, було затримано двох активних учасників злочинних угруповань, з так званого «силового блоку» Маріуполя. 31-річного керівника злочинної бойової групи «Спортики» так званої «ДНР» Маріуполя на прізвисько «Боксер» та активного члена вказаної групи 26-річного громадянина «Б».

 

  • Крім того, бойовиками також готуються нові інформаційні кампанії, спрямовані на розпалювання ворожнечі між населенням сходу та заходу України.
  •  У м. Антрацит до центрального входу шахти «Комсомольська» прибули озброєні особи у формі козаків РФ та заблокували автобус з виїжджаючими зі зміни шахтарями. Вони намагались примусити шахтарів заявити про перехід на сторону так званої «ЛНР», взяти зброю та прямувати до с.Дьякове Луганської області для протидії силам АТО. Шахтарі відповіли категоричною відмовою. 

Рішення Президента України щодо боротьби з тероризмом

18 червня Президент України Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою України Закон «Про внесення змін до законів України щодо боротьби з тероризмом».

Документом передбачено зміни до низки  Законів, які забезпечать вирішення проблем відновлення правопорядку та функціонування органів державної влади, забезпечення безпеки життя та здоров'я громадян, припинення діяльності незаконних збройних формувань та терористів.

Переглянути відео

 


Оперативна інформація ІАЦ РНБО станом на 12:00 18 червня

Прикордонна служба продовжує виконувати свої обов'язки у вкрай складних умовах.

- Ведуться бойові дії щодо поновлення та охорони державного кордону та знищення терористів у контрольованих українськими військовими прикордонних районах Луганської та Донецької областей;

- Прикордонна служба ФСБ Росії відверто ігнорує угоди в частині припинення пропуску осіб та вантажів у пунктах пропуску, які тимчасово закриті Урядом України.

- У ході чергового етапу відмобілізування та посилення україно-російського кордону вітчизняною Прикордонною службою здійснюється набір добровольців, в тому числі, з колишніх прикордонників та десантників. У Херсоні, Сумах та Черкасах вже відібрано 200 добровольців, бажаючих захищати східний кордон нашої держави.

Державна прикордонна служба закінчила проведення повної ротації особового складу мото-маневрених груп, які протягом двох місяців брали участь в бойових діях на кордоні.

В Азовському морі, з метою недопущення проникнення диверсійно-розвідувальних груп на узбережжя Донецької та Запорізької областей та охороні рейдів портів Маріуполь та Бердянськ, продовжується несення служби сімома корабельно-катерними тактичними групами.

* * *

Триває накопичення контингенту військової техніки та особового складу ЗС Російської Федерації у прикордонних з Україною районах.

Так, за даними ІАЦ РНБО, на даний час до прикордонних з Україною районів висунуто 4 батальйонні тактичні групи: дві від 7-ї і 76-ї повітрянодесантних дивізій та дві від 56-ої штурмової десантної бригади і 19-ої окремої мотострілкової бригади. Не виключено, що кількість військ на російсько-українському кордоні буде збільшуватися і надалі.

Також вчора сепаратисти перемістили до м. Донецьк 2 російські танки Т-72. Підкреслюємо, що такий тип танків не стоїть на озброєнні Збройних сил України.

17.06.2014 на автомобільній дорозі сполученням Москва-Київ поблизу м. Калуга зафіксовано колону військової техніки ЗС РФ (БТРи та важку гусеничну техніку на платформах), яка стояла на узбіччі в напрямку м. Брянськ. Протяжність даної колони становила близько 15 км.

Крім цього, протягом останнього часу спостерігається значне нарощування важкої військової бронетехніки, розширення військово-тактичних комплексів та військової інфраструктури на території АРК. Зокрема, на територію півострова через Керченську протоку зі сторони Росії паромною переправою поставляється значна кількість військової техніки, у тому числі танки, бронетранспортери, бойові машини та ін.

На півострові також спостерігається збільшення присутності бойовиків чеченської національності (за попередніми даними - бойовики з батальйону «Восток»). Чисельність кожного такого загону складає близько 60 осіб. Загони дислокуються у м. Джанкой на території аеродрому військово-транспортної авіації.

* * *

17.06.2014 р. під час атаки наших військ у передмісті Луганська підрозділ українських силовиків потрапив у засідку значно переважаючих за кількістю бойовиків. На підмогу українським військовослужбовцям прийшов резерв. Спільними зусиллями напад терористів було відбито. У результаті понад 30 бойовиків вбито та поранено. Внаслідок бою є втрати з боку українських військових. Зокрема, серед загиблих 4 добровольців з 43 батальйону територіальної оборони «Айдар», які входили до складу Самооборони Майдану.

* * *

В районі населеного пункту Соболівка відбувся напад на колону військової техніки сил АТО. Напад на колону українськими військовими відбито, втрат серед військовослужбовців немає.

* * *

Мародерство на тимчасово контрольованих терористами українських територіях триває. Так, 17 червня близько 20 озброєних «козаків ДНР» здійснили напад на один із закладів харчування у центрально-міському районі м. Макіївка та пограбували його власника на загальну суму близько 60 тис. грн. Цього ж дня в м. Донецьк з автотранспортних підприємств та СТО представниками ДНР викрадено 9 автомобілів.

* * *

На Донбасі поширюються масові випадки примусу місцевого населення до участі у незаконних збройних формуваннях та використання їх у якості «живого щита». Сепаратистами, у яких є значна кількість особових карток військовозобов'язаних і призовників, оголошено «примусову мобілізацію», серед заходів якої навіть відбуваються обходи квартир місцевих мешканців. Як повідомляють джерела ІАЦ РНБО, це робиться бойовиками у зв'язку з браком добровольців до лав «регулярної армії Новоросії».

* * *

Вчора ІАЦ повідомляв про випадки проблем із водопостачанням у міста, які знаходяться в зоні АТО. Нові факти: бойовиками розібрано або заміновано під'їзні залізничні шляхи до Слов'янської ТЕС з боку м. Слов'янськ. Також вони планують зупинити всі технологічні процеси на ТЕС та її від'єднання від єдиної енергосистеми України.

* * *

Збройні Сили України проведуть порівняльні випробування БТР-3Е1 і БТР-4Е ("Буцефал") з метою вибрати найбільш підходящий для ЗСУ бронетранспортер. Всього буде закуплено близько 1 тис. одиниць техніки. Розглядається також питання закупівлі легкоброньованих колісних бронетранспортерів "Дозор Б".

Переглянути відео