Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.06.2014, 19:02

Андрій Парубій: Ми продовжуємо замикати лінію стримування

Попри військове вторгнення з боку РФ, що триває, українські військові продовжують його стримувати. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Парубій під час сьогоднішньої прес-конференції.

«Військове вторгнення на територію України продовжується. Ми маємо справу з російськими окупантами, а фактично - з російською армією, яка озброює бойовиків і перекидає бойовиків на схід України, - заявив Андрій Парубій.

За його словами, 15 червня збройні сили РФ до прикордонних з Україною районів передислокували окремі підрозділи 76-ї Псковської десантно-штурмової дивізії. Крім того, чотирма військово-транспортними літаками Іл-76 було здійснено перекидання особового складу близько 150 військовослужбовців та техніки 76-ї десантно-штурмової дивізії до аеродрому Міллерово, який знаходиться в 20-ти кілометрах від кордонів з Україною.

Андрій Парубій також зазначив, що за наявною інформацією, планується відправка до прикордонних з Україною районів батальйонної і тактичної групи берегових військ північного флоту Росії. «Чисельний склад військ збройних сил Росії, які зосереджені поблизу державного кордону України, нараховує 16 тисяч військовослужбовців. Також на території Криму  до 22 тисяч військовослужбовців і на території ПМР - до 3,5 тисяч військовослужбовців, які готові в будь-який момент перейти до більш активних дій», - додав він.

Це, на думку Секретаря РНБО, дає підстави зробити висновок про те, що дії, які відбуваються на сході України, скоординовані з керівництвом Росії, координуються між собою за вказівкою і фінансуванням Росії.

Також Андрій Парубій повідомив, що за останні кілька днів українські збройні сили провели ряд операцій із захисту українського кордону. «Наші збройні сили і прикордонники пройшли до Бірюкового і на цій території за допомогою блок-постів, які контролюються збройними силами України і прикордонниками, були поставлені блок-пости на ключових артеріях, по яких перекидалися і була спроба перекинути підрозділи російських спецслужб і російської техніки на територію України», - повідомив він.

Крім того, Секретар РНБО зазначив, що за останні дні в районі півночі був зроблений прорив українськими військовими підрозділами, зокрема, 24-м батальйоном територіальної оборони, сформованим з добровольців самооборони Майдану. «Цими днями цей батальйон з підтримки авіації, яка знищила ворожі блок-пости, пройшов до міста Щастя, Весела Гора. Був поставлений наш блок-пост, який сьогодні підсилює  інші формування в безпосередній близькості до Луганська. У 8 км від Луганська знаходиться наш військовий блок-пост, а також на півночі, вздовж кордону від Городища, де знаходились наші військові підрозділи, вони пересунулись до пункту Новокиївка», - повідомив Андрій Парубій.

«Таким чином ми продовжуємо замикати лінію стримування. Наше завдання - замкнути це кільце, захистити український кордон і не допустити прорив з Росії, за допомогою військ не допустити прорив військових спецпідрозділів і бойових машин, які перекидаються з території РФ», - додав Секретар РНБО.