Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.05.2014, 18:14

Відбулась зустріч Андрія Парубія з Штефаном Фюле

16 травня Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Парубій провів зустріч з Комісаром ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефаном Фюле.

Сторони обговорили ситуацію на південному сході України, питання зовнішньої та безпекової політики.

За словами Андрія Парубія, військова агресія Росії проти України, анексія Криму стали одним з чинників, спрямованих на відтермінування наближення України до ЄС. «Шляхом агресії російська влада намагається унеможливити зближення України з ЄС, подальшу її інтеграцію в європейські та євроатлантичні структури і у будь-який спосіб залишити Україну в сфері виключного геополітичного впливу Росії», - зазначив Андрій Парубій.

Він також повідомив Комісару ЄС, що загроза військового вторгнення Росії на континентальну частину України зберігається, незважаючи на реакцію міжнародної спільноти і згортання США, НАТО і ЄС співробітництва з російською стороною у воєнній та військово-технічній сферах. «Росія продовжує активно нарощувати зусилля з дестабілізації ситуації у східних та південних регіонах України, уздовж українсько-російського кордону розгорнуте угрупування російських військ і сил, готове для вторгнення на територію нашої держави», - зазначив Секретар РНБО.

За його словами, Україна високо цінує консолідовану позицію міжнародної спільноти, яка полягає у підтримці необхідності проведення вільних та чесних президентських виборів 25 травня. «Вибори 25 травня мають стати одним з ключових етапів на шляху деескалації і стабілізації ситуації в Україні та нададуть народу України можливість обрати своє власне майбутнє без неправомірного зовнішнього втручання», - сказав Андрій Парубій, висловивши сподівання на об'єктивну та неупереджену оцінку високопосадовців ЄС у перебігу виборчого процесу в Україні.

Окреслюючи ситуацію на південному сході, Андрій Парубій запевнив Штефана Фюле, що українська влада робить усе можливе для того, щоб сепаратистські заклики не ставали інструментом політичної боротьби у період підготовки та проведення президентських виборів, а також вживає комплекс відповідних заходів з метою стабілізації ситуації.

Крім того, Секретар РНБО повідомив, що українська сторона продовжує вживати активних кроків з проведення конституційної реформи. Зокрема, 15 травня ц.р. Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради представила законопроект щодо внесення змін до Конституції України, де враховані пропозиції національних та міжнародних експертів. Документ направлено для експертизи до Венеціанської комісії. Очікується, що конституційна реформа завершиться у вересні ц.р.