Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату23.02.2014, 08:32

Заява Апарату РНБО України щодо поточної суспільно-політичної ситуації в Україні

Шановні громадяни України!

Шановні співвітчизники!

Минуло три місяці з того дня, коли в столиці України на Майдані Незалежності, а потім і в багатьох містах України та за її межами почалися масові акції протесту, які призвели до серйозної політичної кризи в країні - найважчої за весь час з дня проголошення незалежності України в 1991 році.

До кризи, яка, на думку всіх без винятку світових ЗМІ, провідних політиків і експертів, може призвести до громадянської війни.

Спалах насильства в Україні, коли в результаті силового протистояння влади і опозиції пролилася кров українців, з'явилися поранені й убиті, сколихнув увесь світ.

Сьогодні кожен громадянин нашої держави повинен зробити все можливе, щоб зупинити силові сценарії вирішення соціальної напруги в суспільстві.

У ці дні робота Верховної Ради України продемонструвала, що депутати, які мають мандат довіри народу, здатні знаходити між собою компроміси заради збереження стабільності в суспільстві.

У той же час, деякі безвідповідальні представники українського політикуму, дії яких стали фактором нестабільності й розколу в суспільстві, заговорили про необхідність федералізації країни та прийняття нелегітимних рішень, які можуть призвести до незворотних наслідків.

Ми, співробітники Апарату Ради національної безпеки і оборони України, в рамках своїх повноважень, уважно відстежуємо ситуацію, пов'язану з будь-якими спробами насадження суспільству ідей сепаратизму.

Ми вважаємо, що це вкрай небезпечний шлях, і рішуче заявляємо, що це шлях, який може привести до втрати територіальної цілісності нашої держави та виникнення передумов реальної громадянської війни.

Нагадуємо всім громадянам нашої країни, що починаючи з 1945 року, громадянські війни в усьому світі забрали понад 25 мільйонів життів і принесли насильницьку депортацію мільйонів людей.

Громадянські війни також стали причиною економічного колапсу країн, які взяли в них участь.

Бірма, Уганда і Ангола - тільки частина держав, які мали перспективу процвітаючого майбутнього, поки не увійшли в стан громадянської війни.

Усвідомлюючи можливі наслідки, представники парламентських партій і громадських рухів, представники бізнесу, військовослужбовці та державні службовці повинні зробити все можливе, щоб зупинити ескалацію сепаратизму в Україні.

Перед жахливим обличчям громадянської війни всі розумні й толерантні сили суспільства повинні об'єднатися в своєму бажанні не розколоти державу та не допустити великомасштабної трагедії для українського народу.

Подібна біда не обійде стороною жоден будинок, жодне місто чи селище, вона зробить неможливою нормальне життя всієї країни на довгі роки. Вона зруйнує економіку, промисловість, фінансову систему, науку і культуру, зробить неможливим ведення бізнесу і розвиток туризму в Україні, виллється у величезні людські жертви серед населення.

У громадянській війні переможців не буває!

Приклад, поданий депутатами Верховної Ради України, демонструє бажання і здатність українських політиків зберегти ненасильницький та легітимний характер розв'язання кризи, який має відбуватися виключно шляхом політичного діалогу та в рамках діючої Конституції України.

У цей непростий для країни період, деякі псевдопатріоти намагаються грати «свою» гру, скориставшись тимчасовою слабкістю центральної влади і намагаючись додати в горнило поки що кризової ситуації горючої суміші для перетворення її в національну трагедію.

З усією відповідальністю заявляємо про те, що спроби здійснення сепаратистських заяв і дій повинні отримувати належну оцінку та дієву реакцію правоохоронних і судових органів, конструктивних сил у місцевих органах самоврядування та всіх небайдужих до долі своєї країни громадян.

У такий складний для нашої держави час звертаємося до керівництва Воєнної організації держави, керівників правоохоронних органів та до всіх державних службовців центральних органів виконавчої влади України: залишатися вірними присязі на вірність служіння народу України.

Закликаємо неухильно виконувати вимоги Закону України «Про основи національної безпеки України», який фіксує принципи державної політики, спрямованої на захист національних інтересів і гарантування в Україні безпеки особи, суспільства і держави від зовнішніх та внутрішніх загроз в усіх сферах життєдіяльності.

Звертаємося до всіх, хто виношує сьогодні думку розділити Україну: утримайтеся від провокаційних дій та не посилюйте і без того серйозність ситуації.

Реакція української влади і всього міжнародного співтовариства буде негайною і невідворотною!

Прийдешні покоління нам цього не пробачать!

Україна повинна бути сильною, унітарною, Соборною Державою!

Сила України - в єдності народу!