РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

С. Демедюк взяв участь у четвертому засіданні Двостороннього українсько-американського Кібердіалогу

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк взяв участь у четвертому засіданні Двостороннього українсько-американського Кібердіалогу.

С. Демедюк подякував американським партнерам за всебічну підтримку України у розбудові її кібербезпекових спроможностей, що «загалом сприяє підвищенню обороноздатності нашої держави».

За словами Заступника Секретаря РНБО України, нова Стратегія кібербезпеки України передбачає налагодження «системного і систематичного обміну інформацією з міжнародними партнерами про деструктивну діяльність у кібербпросторі, насамперед, з США, країнами-членами ЄС та НАТО, створення вільної платформи обміну кіберінцидентами в режимі реального часу».

С. Демедюк зазначив, що нині вже існує практика спільних заяв США із союзниками щодо масштабних кібератак. За його словами, Україна також має досвід спільного розслідування та реагування на подібні кіберінциденти та кібератаки на міжнародному рівні. «У поточному році проведено кілька спільних операцій кіберкомандування США та Міністерства оборони України, і це продемонструвало, що ми можемо робити спільну роботу», - сказав він.

У цьому контексті заступник Секретаря РНБО України висловив переконання щодо доцільності запровадження механізму взаємодії з метою оприлюднення спільних заяв про кібератаки на нашу державу або на США, учасниками яких є громадяни України.

С. Демедюк також запевнив у повній підтримці Україною започаткованої США ініціативи «Counter Ransomware Initiative». «РНБО в особі НКЦК готова координувати зусилля суб’єктів забезпечення кібербезпеки, ініціювати внесення законодавчих змін для ефективної протидії ransomware-злочинам та прямого обміну інформацією про такі кіберінциденти», - зазначив він.

Також, за словами С. Демедюка, посилена взаємодія України з партнерами стає ще більш актуальною в контексті подання Україною у серпні ц.р. заявки про приєднання до роботи Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE), що базується у м. Таллінн.

Окремо заступник Секретаря РНБО України акцентував увагу на питанні кібероборони та створення в Україні кібервійськ.

Керівник Управління забезпечення діяльності НКЦК Апарату РНБО України Сергій Прокопенко презентував американським партнерам нову Стратегію кібербезпеки України та повідомив, що на нещодавньому засіданні НКЦК було ухвалено проєкт плану реалізації Стратегії і направлено на розгляд РНБО України.

Учасники 4-го Кібердіалогу Україна-США також розглянули питання методології оцінки кіберзагроз, протидії ramsomware-атакам, можливостей поглиблення обміну інформацію про кіберінциденти між міжнародними партнерами, розробки міжнародних стандартів відповідальної поведінки в кіберпросторі, зокрема щодо атрибуції кібератак, перспектив прийняття конвенції про кіберзлочинність на рівні ООН.

Окрему увагу учасники приділили огляду поточної та майбутньої допомоги США Україні у розбудові кібербезпекових спроможностей.

Участь у 4-му засіданні Кібердіалогу від України взяли представники Міністерства закордонних справ України, Держспецзв’язку, Міністерства оборони, СБУ, Національної поліції, розвідувальних органів. Від американської сторони – представники Державного департаменту США, Ради національної безпеки США, Міністерства фінансів, ФБР, Агентства з кібербезпеки та захисту інфраструктури США, Міністерства юстиції, Міністерства енергетики, USAID, Посольства США в Україні.