РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: Необхідно знайти консенсус, який би об’єднав всю націю

«Ми повинні стабілізувати ситуацію, об'єднати українців не тільки шляхом проведення силових заходів. У першу чергу, ми шукаємо консенсус, який би об'єднав всю націю», - заявив в.о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкриваючи засідання Погоджувальної ради.

Олександр Турчинов зазначив, що в Донецькому регіоні відбувся ряд терактів, захоплені адміністративні приміщення, від рук терористів постраждали як правоохоронці, так і цивільне населення. «На руках терористів вже кров. Україна не може з цим миритися. За рішенням РНБО буде розпочата широкомасштабна антитерористична операція із залученням Збройних Сил України», - сказав він.

При цьому О.Турчинов наголосив, що це рішення повністю відповідає українському законодавству, зокрема, законодавству, яке регулює діяльність держави у боротьбі з тероризмом.

«Переконаний, що найближчим часом ситуація на Сході за підтримки саме населення регіону буде повністю стабілізована», - заявив він.

Голова Верховної Ради зауважив, що Російська Федерація «дуже неадекватно реагує на наше рішення», що, за його словами, ще раз підтверджує, що на Сході «відбувається не протистояння між українцями, а неприхована агресія Росії проти нашої країни». «Російська Федерація вже публічно підтримує тих, кого вона фінансує і фактично закидує на нашу територію. Вона підтримує теракти, вбивства правоохоронців і громадян», - сказав він.

О.Турчинов нагадав, що у неділю він підписав Указ, у якому чітко акцентується на задачах, які найближчим часом Верховна Рада повинна реалізувати разом з Урядом у частині реформи місцевого самоврядування, організації влади в регіонах, децентралізації влади і суттєвого розширення повноважень територіальних громад, формування виконавчих органів місцевими радами, розширення матеріальної бази місцевого самоврядування.

Він висловив сподівання, що і Парламент, і Уряд протягом трьох місяців напрацюють необхідні зміни до законодавства із залученням громадськості та представників різних областей.