РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Керівник служби з питань безпеки критичної інфраструктури Апарату РНБО України Ірина Тимошенко взяла участь у семінарі «Міжвідомча стійкість в Україні»

Керівник служби з питань безпеки критичної інфраструктури Апарату РНБО України Ірина Тимошенко взяла участь у семінарі «Міжвідомча стійкість в Україні», який відбувся з 25 по 27 квітня 2023 року у м. Краків (Республіка Польща).

Триденний захід, у якому, з-поміж інших, взяли участь 18 представників органів влади України, організовано Європейським центром досліджень безпеки Джорджа К. Маршалла у партнерстві з Інститутом безпекового управління Університету співробітництва у сфері оборони і безпеки.

Мета семінару – підвищення стійкості України через законодавство.

Під час виступу Ірина Тимошенко поінформувала про функціонування національної системи захисту критичної інфраструктури України як одного з основних елементів стійкості.

«Ми розглядаємо підтримку України як складову системи міжнародного співробітництва, а цей семінар – як гарну можливість розпочати кроки до впровадження у життя висновків, отриманих під час нещодавніх досліджень, та досвіду», - сказала Сандра О’Херн, керівник регіональної програми Інституту безпекового управління.

Полковник Меттью Ноймейєр, Керівник відділу стратегічних досліджень Центру Маршалла, високо оцінив зусилля України на шляху законодавчого забезпечення національної стійкості.

Команда Інституту безпекового управління сповідує підхід НАТО до окреслення та деталізації стійкості. Рамковий підхід НАТО щодо Стійкості, прийнятий на саміті Альянсу у Варшаві в липні 2016 року, був розроблений як відповідь на ряд безпекових викликів, включаючи анексію Криму росією, нестабільність на Близькому Сході та Північній Африці і зростання кіберзагроз. Використовуючи його як основу, кожна країна-учасник розробила власні стратегії та правила.

Україна відтоді також імплементувала у власне законодавство аналогічні дефініції.

Під час першого семінару з питань національної стійкості, що відбувся в грудні минулого року, було обговорено проблеми у цій сфері, з якими стикається Україна.