РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

НКЦК працює над удосконаленням нормативно-правової бази у сфері кібербезпеки

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з Національною Академією Служби безпеки України та Інститутом інформації, безпеки і права Національної академії правових наук України за сприяння Верховної Ради України та Інституту дослідження кібервійни провели науково-практичний семінар на тему: «Організаційно-правові засади розвитку системи забезпечення кібербезпеки України».

У заході також взяли участь представники Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної поліції України та Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

«За останні роки в Україні вперше було створено мінімально необхідну нормативно-правову базу з кібербезпеки. Ухвалено другу редакцію Стратегії кібербезпеки України та відповідні положення, які закріплені в указах Президента, постановах уряду та ухвалених законах. Зроблено перші кроки, і ми маємо і надалі системно підходити до питання удосконалення нормативно-правової бази з урахуванням набутого досвіду в першій у світі кібервійні», – сказав заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України, секретар НКЦК Наталія Ткачук зазначила, що зараз вперше НКЦК, основні суб’єкти національної системи кібербезпеки, Верховна Рада України, наукові інституції та приватний сектор працюють єдиним фронтом. «Сьогодні не лише ми вивчаємо міжнародний досвід щодо нормотворення, але й наші міжнародні партнери прагнуть вивчати досвід України. І основна тема, до якої зараз прикута увага – це законодавче унормування створення в Україні кібервійськ, що є для нас надпріоритетним завданням», – сказала керівник служби.

«Маємо продемонструвати всьому світові, що Україна - справжня європейська держава, та керується загальноєвропейськими цінностями та принципами, і насамперед верховенством права», – наголосила Н. Ткачук.

Під час заходу начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк розповів про досягнення СБУ щодо протидії кібер- та інформаційній агресії, а також про законодавчі ініціативи Служби, спрямовані на посилення інформаційної стійкості України.

Народний депутат України Олександр Федієнко розказав про ефективну роботу щодо розбудови правових засад сфери кібербезпеки з боку законодавчого органу, а заступник Голови ДССЗЗІ Олександр Потій розповів про важливість законопроєкту №8087, який спрямований на посилення кіберзахисту державних органів та об’єктів критичної інфраструктури.

Учасники заходу обговорили проблемні питання правового регулювання кібербезпеки України. Напрацьовані пропозиції будуть використані під час нормотворчої роботи, яка здійснюється Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, до компетенції якого належать питання кібербезпеки.