РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Україна ефективно протидіє російській дезінформації

Україна ефективно протидіє російській дезінформації. На цьому наголосили учасники дводенного міжнародного круглого столу на тему «Протидія дезінформації в умовах воєнних дій», який відбувається у Києві.

Як повідомляють Апарат Ради національної безпеки і оборони України та Центр протидії дезінформації (ЦПД), котрий ініціював проведення цього заходу, Секретар РНБО України Олексій Данілов у вступному слові зазначив, що росія працює за лекалами нацистської Німеччини, розповсюджуючи у світі «брехню, брехню і ще раз брехню», вкладаючи в інформаційну війну мільярди доларів. Водночас, заявив він, Україна перемогла на інформаційному фронті, який не менш важливий, ніж поле бою.

В.о керівника ЦПД Андрій Шаповалов наголосив на необхідності створити міжнародний хаб з протидії інформаційним загрозам. Сьогодні, наголосив він, Україні випало здійснити «цивілізаційне рішення» зупинити інформаційного терориста – росію, яка десятиліттями чинила тиск на нашу державу і наших стратегічних партнерів.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов наголосив на важливості «миттєво, а не відкладаючи в «довгий ящик», протидіяти дезінформаційним кампаніям, які проводить рф. «Сьогодні Україна демонструє всьому світу ефективну протидію дезінформації», - сказав він.

Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява зазначив, що досвід України, яка воює на інформаційному фронті з 2014 року, дуже важливий для інших країн.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні Валеріу Ківер зазначив, що інформаційний простір України та Європи у цілому постійно піддається тиску з боку рф. «Тільки об’єднавшись, країни Європи зможуть ефективно протистояти ворожій пропаганді», - сказав він.

Співробітник зі зв’язків з громадськістю Посольства США в Україні Роберт Пост підкреслив, що Росія використовує брехню як «основний інструмент» масштабної пропаганди. За його словами, країни G7, зокрема, США, разом із українською владою активно борються з російською пропагандою та дезінформацією.

Перший секретар відділу політики і двосторонніх відносин Посольства Канади в Україні Моллі Грехем заявила, що Канада, як й інші демократичні країни, чітко розуміє загрози для свободи думки, які несуть пропаганда та дезінформація. Тому, сказала вона, Канада «зосереджує великі зусилля» на проведенні тренінгів для журналістів з протидії дезінформації, приділяє велику увагу перевірці соціальних мереж та верифікації повідомлень.

Голова операційного відділу Шведського агентства психологічного захисту Мікаель Тофвессон назвав «основним завданням» «моніторити, аналізувати та протидіяти впливу російської дезінформації на суспільство». «Наша боротьба спрямована на побудову вільного демократичного суспільства, де немає місця пропаганді та дезінформації, а є лише свобода слова та плюралізм думок», - сказав він.

Керівниця групи проєктів з демократичного врядування ПРООН в Україні Олена Урсу, з-поміж іншого, зазначила, що рф поширює «шкідливі гендерні стереотипи» щодо українок з дітьми, які виїхали за кордон. «Ми розвиваємо медіаграмотність населення та приділяємо велику увагу навчанню суспільства інформаційній гігієні», - сказала вона.