РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

РНБО України ухвалила низку важливих рішень у сферах економічної, військової та державної безпеки

Рада національної безпеки і оборони України у п’ятницю на засіданні під головуванням Президента України Володимира Зеленського розглянула низку актуальних питань у сферах економічної, військової та державної безпеки.

Перше питання порядку денного – щодо реалізації державної політики у сфері захисту державного кордону – розглядалося у режимі «таємно». За дорученням Президента України зазначене питання буде додатково доопрацьовано і винесено на розгляд РНБО України за два тижні.

Зважаючи на можливі факти наявності у осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, подвійною (множинного) громадянства, РНБО України розглянула питання додаткових заходів з координації реалізації державної політики у сфері громадянства.

Членами РНБО України відзначено, що наявність подвійного (множинного) громадянства у таких осіб може створювати передумови для використання останніми наданих їм повноважень на шкоду національним інтересам України, що є загрозою незалежності, суверенітету і територіальній цілісності держави. Крім того, подвійне (множинне) громадянство опосередковано спричинює наявність у таких осіб конфлікту інтересів, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття ними владних управлінських рішень. Така ситуація є прямим порушенням Закону України «Про запобігання корупції».

Секретар РНБО України О. Данілов зазначив, що основні заходи з протидії використанню подвійного (множинного) громадянства як інструменту втручання у внутрішні справи України, посягання на незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави були визначені рішенням РНБО України від 26 лютого ц.р. Серед іншого, передбачено обмеження для зайняття посад, пов’язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, особами, які набули громадянство (підданство) іноземної держави, та подання декларацій про відсутність подвійного громадянств, а також документів, які дають право на постійне проживання на території іншої держави, претендентами на зайняття таких посад.

Крім того, О. Данілов наголосив на тому, що відсутність подвійного (множинного) громадянства у таких осіб має постійно моніторитися. «Йдеться про належний захист інтересів України», – сказав він.

У зв’язку з цим, члени РНБО України доручили Кабінету Міністрів України розробити зміни до Закону України «Про запобігання корупції» щодо відображення у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, інформації про відсутність подвійного (множинного) громадянства, а також документів, які дають право на постійне проживання на території іншої держави.

На засіданні у п’ятницю за ініціативи Президента України РНБО України також приділила увагу питанню стимулювання пошуку, видобутку та збагаченню корисних копалин, які мають стратегічне значення для економіки та обороноздатності держави. Серед іншого передбачено: визначення переліку металічних руд та неметалічних корисних копалин, які мають стратегічне значення (загальна кількість – 37); затвердження Урядом переліку ділянок надр (родовищ) корисних копалин, які мають стратегічне значення та його щорічна актуалізація; розроблення Урядом Державної цільової економічної програми розвитку титанової галузі України; врегулювання питань у сфері надрокористування тощо.

Рішенням РНБО України також були застосовані санкції до 15 фізичних та 53 юридичних осіб.

Окремо РНБО України розглянула питання допуску підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021 році для участі у багатонаціональних навчаннях «Об’єднані Зусилля-2021» та «Незалежність Об’єднує-2021».

«Такі кроки є необхідними для стримування агресії РФ та демонстрації міжнародною спільнотою підтримки суверенітету і територіальної цілісності України», - зазначив Секретар РНБО України.

За словами О. Данілова, підрозділи збройних сил держав-партнерів візьмуть участь в урочистих заходах святкування 30-ої річниці Незалежності України.

Також члени РНБО України приділили увагу прийнятому у першому читанні за основу Закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Президент України наголосив на тому, що запропоновані проєктом Закону механізми забезпечення національної безпеки України в економічній, політичній та інформаційній сферах вимагають ефективної системи моніторингу діяльності таких осіб.

За дорученням Президента України до 7 вересня мають бути напрацьовані структура та порядок моніторингу осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Також з метою попередження поширення варіантів «Дельта» та «Лямбда» коронавірусу SARS CoV-2 на території України Радою нацбезпеки були розглянуті пропозиції Міністра охорони здоров’я щодо додаткових протиепідемічних заходів.