РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

М. Коваль: Законопроєкт щодо організації та ведення територіальної оборони передбачає ряд новацій відповідно до вимог часу

Законопроєкт щодо організації та ведення територіальної оборони, розроблений міжвідомчою робочою групою з підготовки пропозицій щодо зміцнення обороноздатності держави з урахуванням досвіду, набутого Україною за сім років гібридної російської агресії, та досвіду країн-членів НАТО, передбачає реформування військ територіальної оборони відповідно до вимог часу.

На цьому наголосив Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України генерал-полковник Михайло Коваль, виступаючи під час ІІІ сесії Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни».

За його словами, зокрема, війська територіальної оборони пропонується «підсилити на 10 тисяч осіб».

Перший заступник Секретаря РНБО України повідомив, що законопроєкт передбачає запровадження ефективної системи управління територіальної оборони, яка враховуватиме побудову загальнодержавної системи управління та заходи децентралізації, а також буде корелюватися з системою об’єднаного керівництва силами оборони.

Структура територіальної оборони, сказав М. Коваль, складатиметься з військової та цивільної компоненти - громадських (добровільних) об’єднань. «Добровольчий компонент є дуже важливим. У зв’язку з новим територіальним розподілом з’явилися нові райони, нові територіальні громади, які будуть формувати свої добровольчі підрозділи, - зазначив він. – Ці підрозділи будуть у єдиній системі керівництва, єдиній системі підготовки особового складу».

За словами Першого заступника Секретаря РНБО України, законопроєкт також регламентує порядок застосування зброї, бойової техніки та спеціальних засобів під час виконання завдань територіальної оборони.

Очікується, що ближчим часом законопроєкт буде винесено на розгляд профільного парламентського комітету.