РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Данилюк: Президент України Володимир Зеленський дав доручення учасникам наради підготувати пропозиції до проекту рішення РНБО України з питань енергобезпеки

Сьогоднішня нарада за участю членів Ради національної безпеки і оборони України під головуванням Президента України, на якій розглядалися питання безпеки в енергетичній сфері, дозволила провести обговорення з урахуванням думок усіх учасників дискусії. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Данилюк під час брифінгу для представників ЗМІ.

«Було дуже багато запрошених - представники регуляторів енергетичної сфери, державні компанії. Відбулася дуже гаряча дискусія зі всіх актуальних питань, з якими зараз стикається Україна в енергетичній сфері», - зазначив О. Данилюк, додавши, що проблеми в галузі є, і їх не можна приховувати, незважаючи на гарячий передвиборчий період. «Але РНБО - це той майданчик, який дозволяє серйозно проаналізувати існуючі питання та виклики, і знайти для них рішення», - підкреслив Секретар РНБО України.

За словами Секретаря РНБО України, нарада відбулася у новому форматі, оскільки проблеми, які сьогодні було обговорено, «накопичувалися роками, і для них не могли раніше знайти рішення». «Тому остаточним рішенням було дати 10 днів - два тижні, щоб усі учасники наради, зокрема, Кабінет Міністрів, для пріоритетних проблем запропонував рішення і впровадив їх», - сказав О. Данилюк.

У цьому контексті Секретар РНБО України повідомив, що більшість учасників наради зійшлися на необхідності відкласти введення в дію з 1 липня ц.р. закону про запровадження ринку електроенергії. Він додав, що існує невизначеність у питанні терміну перенесення - на три, дев'ять місяців, або на рік.

За його словами, Глава держави чекає від державних органів і суб'єктів ринку єдиної пропозиції, і орієнтовно через два тижні РНБО розгляне їх на своєму засіданні, присвяченому ситуації в енергетиці. Секретар РНБО України зазначив, що «остаточну позицію буде формувати Кабінет Міністрів», додавши також, що не останню роль у цьому відіграє і здатність парламенту прийняти закон про перенесення строків впровадження ринку електроенергії, без якого реформу відкласти неможливо.

Серед важливих викликів Секретар РНБО України також назвав обмеження з боку Російської Федерації на постачання до України дизельного палива, нафти і олив, які мають набути чинності з початку червня.

«Є проблеми, які створюють нам насправді найбільший ризик, - це проблема втрати транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року. Є проблеми, пов'язані з діями РФ щодо обмеження, які будуть впроваджені з 2 червня, і стосуватимуться обмежень щодо постачання дизеля, олив і заборони на постачання нафти, - сказав О. Данилюк. - Це створить можливі виклики для України як держави, і ми маємо бути до цього готовими».

Секретар РНБО України також зазначив, що перше повноцінне засідання Ради в звичному форматі буде присвячене проблемам війни на Сході, а наступне - проблемам в енергетичній галузі.

Фотогалерея