РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Турчинов: Підвищення рівня прозорості закупівель за державним оборонним замовленням дозволить посилити обороноздатність держави

Підвищення рівня прозорості закупівель під час виконання державного оборонного замовлення дозволить посилити обороноздатність держави.

Про це сказав Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, виступаючи під час засідання круглого столу «Проблемні питання реформування оборонно-промислового комплексу України. Підвищення рівня прозорості закупівель за державним оборонним замовленням».

У заході під головуванням Секретаря РНБО України взяли участь представники Апарату РНБО України, Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, Адміністрації Президента України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, Міністерства фінансів України, Фонду державного майна України, Державного концерну «Укроборонпром», Національного інституту стратегічних досліджень, ГС «Ліги оборонних підприємств», Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння, Інформаційно-консалтингової компанії «DEFENSE EXPRESS», військові експерти тощо.

За словами Секретаря РНБО України, рівень фінансування державного оборонного замовлення збільшився за останні п'ять років у 19,5 разів. "Ці кошти необхідно використати з максимальною ефективністю, а також створити умови для залучення інвестиційних та інноваційних ресурсів у нашу оборонну промисловість", - сказав він.

Під час засідання круглого столу йшлося про проведення реструктуризації державних підприємств, оптимізації їх виробничих потужностей, створення вертикально-інтегрованих структур за виробничими сегментами на корпоративній основі, та про побудову сучасної системи управління оборонно-промисловим комплексом.

У цьому контексті О. Турчинов наголосив, що реформування оборонно-промислового комплексу є одним із пріоритетів РНБО України.

"Реформування оборонно-промислового комплексу України відбувається швидкими темпами, в цьому напрямку зроблено вже достатньо багато кроків - це і послідовний перехід на стандарти НАТО під час розробки і виготовлення нової зброї та військової техніки, підвищення обсягів виробництва та якості продукції, лібералізація зовнішньоекономічної діяльності, впровадження прямих контрактів для силових міністерств із закупівлі зброї за кордоном тощо», - сказав Секретар РНБО.

Водночас, за словами О. Турчинова, надмірна засекреченість та низький рівень конкурентності при виконанні державного оборонного замовлення негативно впливають на процес закупівлі оборонної продукції. "Закупівля продукції, робіт і послуг, що становить державну таємницю, здійснюється, в більшості випадків, без застосування конкурентних процедур з відповідними наслідками - відсутністю можливості якісного відбору виконавців державного оборонного замовлення", - сказав Секретар РНБО України, додавши, що це призводить до суб'єктивної оцінки результатів проведених процедур, збільшує корупційні ризики та бюджетні видатки. 

"Обмеженість доступу до інформації про заходи, які плануються за державним оборонним замовленням - це відсутність повноцінного конкурентного середовища", - додав він.

Крім того, за словами О. Турчинова, через «закритість» державного оборонного замовлення у цій сфері практично відсутній громадський контроль, "ефективна діяльність якого може бути забезпечена тільки через вільний доступ до відповідної інформації".

"Ці та інші проблеми не дозволяють повноцінно реалізовувати потенціал державного оборонного замовлення для забезпечення потреб обороноздатності держави", - наголосив Секретар РНБО України, додавши, що, безумовно, є інформація, розголошення якої може завдати шкоди національній безпеці України. "Однак, обмеження, що стосуються питань державної таємниці, мають бути обґрунтовані", - зазначив він.

Під часі обговорення з експертами були заслухані пропозиції щодо вирішення проблемних питань реформування ОПК та вдосконалення державного оборонного замовлення.

"Сьогодні ми почули багато конструктивних думок, які будуть проаналізовані та використані при визначенні шляхів реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу України, підвищення рівня прозорості державного оборонного замовлення, що має втілитися в подальшому у відповідні закони та інші нормативно-правові акти", - підсумував Секретар РНБО України.

Фотогалерея