РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Литвиненко: Зміни в країні можливі лише за умови співпраці держави з громадянським суспільством

Громадянське суспільство відіграє важливу роль у процесі встановлення миру в Україні. Про це сказав заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко під час засідання 11-ї Асамблеї Громадської ліги Україна-НАТО на тему «Україна та НАТО: спільна протидія гібридній війні».

«Ми мусимо чітко усвідомити принципову, дуже важливу роль громадянського суспільства та його ініціатив. Минулий рік в цьому плані був неймовірним, але можна зробити ще більше і у сфері конструктивної критики, і у сфері вироблення підходів, і у сфері тиску на державу», - сказав Олександр Литвиненко. Він додав, що значних змін в державі можна досягти «лише у співпраці з громадянським суспільством».

Заступник Секретаря РНБО зазначив, що слабкість інституційної структури України, незавершеність формування  громадянського суспільства, «спровокувало Росію на повернення до традиційних дій, що вона вчиняє стосовно своїх сусідів вже не одне сторіччя». За його словами, йдеться про характерну гібридну війну з боку РФ. «Це дуже тісно пов'язаний комплекс політичних, економічних, інформаційних і військових заходів, об'єднаний єдиним задумом і керований з єдиного центру», - підкреслив він.

Як зазначив Олександр Литвиненко, Росія усвідомлює свою мету щодо України - це руйнування української держави. «Для досягнення цього РФ має достатньо чіткий і зрозумілий набір засобів, змінюючи лише тактику та намагаючись обмежити зовнішню підтримку України», - підкреслив він.

Заступник Секретаря РНБО також зауважив, що агресія Росії є безпековою проблемою не лише для України, а й для всього європейського простору безпеки.

«Перемога у цій війні залежить від нас. Громадянське суспільство відіграє важливу роль у процесі встановлення миру в Україні», - сказав він. Олександр Литвиненко додав, що завдяки скоординованим діям ЗСУ, СБУ та волонтерів російський план бліцкригу в Україні зазнав поразки.