РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів»

Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю:

1. Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів» (додається).

2. Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим Указом, покласти на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

3. Цей Указ набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів».

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

11 травня 2022 року

Введено в дію
Указом Президента України
від 11 травня 2022 року № 326/2022

 

РІШЕННЯ

Ради національної безпеки і оборони України

від 11 травня 2022 року

Про примусове вилучення в Україні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів

В умовах відсічі збройній агресії Російської Федерації проти України та в ході ведення відповідних бойових дій з причин, повʼязаних з вищими державними інтересами, а саме з метою мобілізації фінансових ресурсів держави для забезпечення незалежності та національної безпеки України, усунення гуманітарної кризи, викликаної війною, усунення/мінімізації інших наслідків війни, включаючи здійснення репарацій, а також для відмови Російській Федерації у доступі до економічних ресурсів, які потенційно можуть бути використані для підтримання ведення війни, відповідно до статті 3 Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів» Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

1. Примусово вилучити в Україні такі обʼєкти права власності Російської Федерації та її резидентів:

а) корпоративні права:

у розмірі 99,772644 відсотка майна публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» (код згідно з ЄДРПОУ — 00039002, місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Малопідвальна, 8), що належать Державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ» (місцезнаходження: Російська Федерація, 107996, м. Москва, просп. Академіка Сахарова, 9, реєстраційний номер — 1077711000102);

у розмірі 100 відсотків майна акціонерного товариства «Міжнародний Резервний банк» (код згідно з ЄДРПОУ — 25959784, місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Володимирська, 46), що належать публічному акціонерному товариству «Сбєрбанк Росії» (місцезнаходження: Російська Федерація, 117997, м. Москва, вул. Вавілова, 19, реєстраційний номер — 1027700132195);

б) фінансові активи (у вигляді прав вимоги боргу) згідно з додатком:

Державної корпорації розвитку «ВЕБ.РФ» до публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк»;

публічного акціонерного товариства «Сбєрбанк Росії» до акціонерного товариства «Міжнародний Резервний банк»;

публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», акціонерного товариства «Міжнародний Резервний банк» до юридичних осіб;

в) фінансові активи (кошти на накопичувальному та кореспондентських рахунках, облігації внутрішньої державної позики, депозитні сертифікати, що емітовані Національним банком України, крім заборгованості перед публічним акціонерним товариством «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк» та акціонерним товариством «Міжнародний Резервний банк» за наданими кредитами, не включаючи зобовʼязання за позиками (кредитами), отриманими юридичними особами згідно з додатком):

публічного акціонерного товариства «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк»;

акціонерного товариства «Міжнародний Резервний банк», крім коштів у сумі 3 000 000 000 гривень (три мільярди гривень), які спрямувати на задоволення вимог кредиторів акціонерного товариства «Міжнародний Резервний банк» та на здійснення оплати витрат банку, повʼязаних зі здійсненням процедури ліквідації, зокрема усіх витрат Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, повʼязаних зі здійсненням ліквідаційної процедури банку (управлінням майном (активами), продажем майна (активів) та іншими витратами).

2. Кабінету Міністрів України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за участю Національного банку України забезпечити проведення примусового вилучення зазначених у цьому рішенні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів у десятиденний строк із дня опублікування Указу Президента України про введення в дію цього рішення.

Секретар Ради національної безпеки і оборони України О.ДАНІЛОВ


Додаток до Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 травня 2022 року «Про примусове вилучення в Україні обʼєктів права власності Російської Федерації та її резидентів» - pdf - 530.11 kb