РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

В Апараті РНБО України відбулася робоча зустріч з питань подальшої взаємодії основних суб’єктів кібербезпеки з CCDCOE

Національний координаційний центр кібербезпеки 23 травня 2023 року провів робочу зустріч в Апараті РНБО України під головуванням заступника Секретаря РНБО України Сергія Демедюка щодо питань взаємодії представників основних суб’єктів кібербезпеки України з Об’єднаним центром передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE) (далі – Центр). Обговорено механізм взаємодії та участь українських фахівців у заходах CCDCOE.

У заході взяли участь фахівці Апарату РНБО України, Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Міністерства цифрової трансформації України, Національної поліції України, Міністерства закордонних справ України, Генерального штабу Збройних сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та розвідувальних органів.

16 травня 2023 року Україна офіційно стала членом CCDCOE. Процес, який розпочався ще у     2021 році за ініціативи НКЦК, завершився одностайним підписанням Технічної угоди про співробітництво між Україною та Центром і офіційною церемонією підняття державного прапора України перед штаб-квартирою CCDCOE.

«Членство України у CCDCOE – це результат спільних зусиль усіх основних суб’єктів кібербезпеки України за координації НКЦК. Ми йшли до цього два роки, в умовах повномасштабної війни рф проти України, але завдяки взаємодії та підтримці наших партнерів стали повноцінним членом Центру. Досвід України у першій у світі кібервійні є унікальним, і партнери з країн-членів НАТО зацікавлені у нашій експертизі», – зазначив С. Демедюк.

Національний координаційний центр кібербезпеки у CCDCOE за технологічним напрямком представлятиме фахівець Держспецзв’язку. Також під час зустрічі обговорено можливість посилення представництва України в CCDCOE шляхом залучення представників Служби безпеки України та Міністерства оборони України.

Керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук зазначила, що тепер Україна може краще взаємодіяти на міжнародній арені у сфері кібербезпеки та кібероборони.

«Членство в CCDCOE також сприятиме посиленню спроможностей національної системи кібербезпеки України. Зараз на базі НКЦК ми впроваджуємо ефективний механізм взаємодії з нашим представником в CCDCOE для оперативного обміну інформацією щодо виявлення і протидії сучасним кіберзагрозам та відпрацювання навичок спільного реагування на кібератаки в інтересах всіх суб'єктів кібербезпеки України, а також забезпечення активної участі України у формуванні стратегічних підходів та політик щодо ключових питань кібербезпеки та кібероборони на міжнародному рівні», – додала Н. Ткачук.

Також під час заходу було обговорено участь представників основних суб’єктів кібербезпеки у заходах, організованих CCDCOE. Окрему увагу приділено залученню України до щорічних кібернавчань Центру – Locked Shields. Адже у цьому році Україна разом зі США та Естонією посіла друге місце у цих змаганнях. А наступного року для розробки сценарію для Locked Shields-2024 планується використати досвід України у кібервійні.