РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Руслан Хомчак: Визнання агресії рф проти України актом геноциду – запобіжник від повторення таких звірств у майбутньому

Визнання агресії рф проти України актом геноциду – запобіжник від повторення таких звірств у майбутньому.

Про це заявив Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, генерал-полковник Руслан Хомчак, виступаючи у п’ятницю у рамках роботи Національного круглого столу на тему «Геноцид української нації: збройна агресія росії проти України», організованого Науково-дослідним інститутом правотворчості та науково-правових експертиз Національної академії правових наук України спільно з Національною асоціацією дослідників голодомору-геноциду українців за підтримки Верховної Ради України.kruglyi stil_31_03_01.jpg

Р. Хомчак підкреслив, що агресор заперечує існування України як держави, її духовних, історичних цінностей, мови і традицій. За останніми даними, сказав він, окупанти вбили понад 8 тисяч мирних громадян України, зокрема 466 дітей, депортували з окупованих територій понад 19 тисяч дітей, застосовують тортури, обстрілюють цивільне населення, намагаються знищити критичну інфраструктуру України.

«Все це невід’ємні складові злочину, який Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього визначає як геноцид», - зазначив Перший заступник Секретаря РНБО України.

Руслан Хомчак підкреслив, що тимчасова окупація Криму та територій Донецької і Луганської областей, а згодом – повномасштабна війна проти України є не лише агресією проти нашої держави, а й попранням принципів міжнародного права. «Кожен злочин ворога, який не дістав правову оцінку і не був покараний, спровокував десятки і сотні нових злочинів, що ґрунтуються на відчутті безкарності», - заявив він.

Перший заступник Секретаря РНБО України висловив подяку науковцям і представникам громадськості за роботу щодо фіксації, кваліфікації та досліджень російських злочинів в Україні, зазначивши, що завдяки цій копіткій праці звірства росії в Україні визнали актом геноциду парламенти Естонії, Латвії, Канади, Литви, Чехії та Ірландії.