РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар НКЦК Наталія Ткачук на форумі Phoenix Challenge закликала західних партнерів об’єднати зусилля для протидії дезінформації

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України, секретар НКЦК Наталія Ткачук у форматі онлайн взяла участь у форумі Phoenix Challenge 2023, який відбувся у Лондоні 27 лютого – 3 березня цього року. Захід організований Офісом заступника міністра оборони США з питань політики та Міністерством оборони Великої Британії, і присвячений темі «Орієнтація на майбутнє конкуренції в інформаційному середовищі».

У своїй промові Н.Ткачук поділилася досвідом України щодо розбудови інформаційної стійкості  в умовах війни. «Для нас важливо забезпечити реалізацію прав громадян на доступ до правдивої об’єктивної інформації, зокрема, на окупованих територіях. Держава вживає системних заходів не лише щодо протидії дезінформації та фейкам російської пропаганди, але й забезпечує стійкість технологічної компоненти інформаційної безпеки, функціонування зв’язку, об’єктів телекомунікацій та телерадіомовлення, зокрема, під час блекаутів та в умовах бойових дій», – зазначила вона.

Н.Ткачук наголосила, що українці відрізняються від росіян надзвичайно високим рівнем критичного мислення, та вже виробили певний імунітет від російської пропаганди. «Західний світ нарешті має усвідомити, що для країни-терориста права людини, загальносвітові та демократичні цінності не мають жодного значення, тож ми маємо бути готовими забезпечити протидію інформаційній війні в цих умовах».

Також керівник служби акцентувала на важливості забезпечення функціонування міжнародних Інтернет-корпорацій, таких як Meta та Google, у відповідності до національного законодавства та потреб національної безпеки країн, в іншому випадку вони можуть використовуватися ворогом для реалізації пропагандистських та маніпулятивних кампаній.

Н.Ткачук закликала західних партнерів об’єднати зусилля для забезпечення стратегічних комунікацій та протидії дезінформації: «Руйнівні наративи рф направлені не на якусь окрему країну, вони спрямовані на весь демократичний світ. Сьогодні кожна держава вживає заходів з протидії дезінформації на національному рівні, але інформаційний та кіберпростір не має кордонів. Тож ми повинні об'єднати наші зусилля і виробити спільні скоординовані механізми й алгоритми реагування та протидії».