РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

С. Демедюк: Україна вдячна Естонії за допомогу, зокрема, у питаннях протидії російській пропаганді і дезінформації

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк провів зустріч з Міністром з питань підприємництва та інформаційних технологій Естонської Республіки Крістіяном Ярваном.

С. Демедюк високо оцінив досвід Естонії у протидії рф у кіберпросторі, назвавши її «флагманом в розбудові системи кіберзахисту», а також подякував за допомогу Україні, зокрема, у питаннях протидії російській пропаганді і дезінформації.

6_1.6.1.jpgВін наголосив, що починаючи з 2014 року всі військові операції рф супроводжувалися дезінформаційними кампаніями та агресією у кіберпросторі. «Потрібно дати спільну відсіч росіянам, щоб вони більше ні на кого не нападали», - сказав він.

За словами заступника Секретаря РНБО України, метою росії є позбавлення людей правдивої інформації, і для цього в рф створено «суцільну інформаційну блокаду», яку країна-агресор намагається поширити і на країни-сусіди.

У цьому контексті, на думку С. Демедюка, важливим завданням є побудова системи виявлення і відслідковування дезінформації, яка розповсюджується у ЗМІ та соціальних мережах, зокрема, з використанням штучного інтелекту, для своєчасного реагування на дезінформаційні вкиди.

Своєю чергою, пан Міністр зазначив, що Україна зараз бореться і за його країну. «Кожна політична партія в Естонії вважає, що росія – агресор, а Україні треба допомагати, наскільки це можливо», - сказав він.

Заступник Секретаря РНБО України продемонстрував К. Ярвану можливості ситуаційного центру, зокрема, ІАС «СОТА».