РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Данілов: Руйнування олігархічної кланової монопольної системи – одне з ключових завдань, яке стоїть перед державою

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов взяв участь у дискусії на тему «Чи є ініціатива з деолігархізації вдалим першим кроком для України» в рамках форуму «Ялтинська європейська стратегія» (YES).

На початку свого виступу він подякував організаторам дискусії, відзначивши, що це для нього перше з 2004 року запрошення на форум YES.

yes (2).jpegЗа словами О. Данілова, олігархи та створена ними економічна система є сьогодні однією з ключових загроз безпеці України. «Олігархічна кланова система, яка побудована в Україні, небезпечна для нашого існування», - сказав він.

Секретар РНБО України зазначив, що датою виникнення самого явища олігархату в Україні можна вважати 1998 рік, коли у Верховну Раду «потрапили великі корупційні гроші».

При цьому, на його думку, у сьогоднішньому процесі деолігарізації «має бути велика світоглядна розмова не стосовно нашого минулого, а як нам розбудовувати майбутнє».

Під час виступу О. Данілов виокремив певні принципи, на яких побудований олігархат. «Три ноги, на яких він росте – це олігархи, монополія, корупція, - сказав він. - Ця система має припинити своє існування як явище, в іншому випадку ми не матимемо можливості розвивати нашу країну».

При цьому, на думку О. Данілова, процес деолігархізації повинен мати комплексний характер, а не концентруватися на окремих персоналіях.

yes (3).jpegА якщо окремі олігархи прагнуть позбутися набутого олігархічного статусу, на переконання О. Данілова, їм «треба перестати через гроші впливати на політику, корумпувати чиновників, перестати створювати монополії». «Зараз йдеться не про олігархів, а про виклик нашій державі», - підкреслив Секретар РНБО України.

О. Данілов наголосив, що саме Президент України  Володимир Зеленський запустив реальний процес деолігархізації нашої країни. «Перший, хто про це почав говорити, і, більше того, - діяти, це Президент Володимир Зеленський», - зазначив О. Данілов, додавши, що «руйнування олігархічної кланової монопольної системи – це одне з ключових завдань, яке стоїть перед державою».