РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України Олексій Данілов взяв участь у засіданні радників з питань національної безпеки та радників з питань зовнішньої політики Президентів Литви, Латвії, Естонії та Польщі

З 31 травня по 1 червня ц.р. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов здійснив робочий візит до Литовської Республіки. У рамках візиту делегація Апарату РНБО України взяла участь у заходах, присвячених обговоренню актуальних питань співробітництва та перспективних напрямів розвитку взаємин України з Литвою, Латвією, Естонією та Польщею.

Зокрема в перший день візиту до Вільнюса Секретар РНБО України провів ряд двосторонніх зустрічей, організованих за сприяння Надзвичайного і Повноважного Посла України у Литовській Республіці Володимира Яценківського.

Під час зустрічі О. Данілова із Головним радником Президента Литовської Республіки з питань національної безпеки Даріусом Кулєшюсом сторони обмінялися думками щодо поточної безпекової ситуації в регіоні, зокрема, в контексті загострення небезпеки на українсько-білоруському кордоні напередодні спільних військово-штабних навчань РФ та Білорусі «Запад-2021», а також нещодавнього захоплення літака Ryanair у Мінську.

За словами О. Данілова, з часу попередньої зустрічі очільників безпекових відомств у рамках «Люблінського трикутника» у березні ц.р. ситуація в регіоні значно загострилася. «Події в Білорусі стали викликом не лише для Європи, але й для всього світу», - сказав Секретар РНБО України, додавши, що захоплення літака Ryanair у Білорусі «має всі ознаки операції російських спецслужб».

«Вони здійснюють постійні провокації, і якщо цього не помічати, вони будуть рухатися далі», - сказав він, додавши, що Україна та її балтійські партнери мають «допомогти становленню демократичної Білорусі».

На переконання О. Данілова, зміни в поточній ситуації залежатимуть від спільних дій з нашими стратегічними партнерами та від того, «наскільки ми будемо сильними». «Ми – це форпост і захист усієї Європи», - зазначив він, підкресливши важливість єдності у спротиві російській гібридній агресії.

У цьому контексті Секретар РНБО України наголосив на важливості реалізації євроатлантичних прагнень України, що є одним із основних стратегічних завдань, яке ставить Президент України Володимир Зеленський. «Курс на вступ до НАТО є нормою нашої Конституції, і ми маємо робити все можливе, щоб пришвидшити досягнення стандартів Альянсу», - підкреслив О. Данілов.

Крім того, О. Данілов зазначив, що незабаром в Україні буде утворений новий рід військ – кібервійська. «Виклики та загрози у кіберпросторі сьогодні набагато небезпечніші, ніж ядерна зброя, і обмін досвідом у цьому питанні є вкрай важливим», - сказав він, додавши, що актуальною у цьому напрямі є активізація співпраці в рамках кіберцентру в Каунасі.

Своєю чергою, Д. Кулєшюс висловився за необхідність посилення «узгодженої позиції наших країн щодо підтримки України». Зокрема він наголосив, що нещодавній візит Президента Литовської Республіки Г. Наусєди до України «був дуже плідним».

Lytva1.jpgГоловний радник Президента Литовської Республіки з питань національної безпеки зазначив, що оцінка Литвою безпекової ситуації в регіоні «збігається з позицією української сторони». На його думку, Росія продовжує демонструвати силу, а Білорусь стає для РФ своєрідним полігоном.

Д. Кулєшюс підтримав пропозицію щодо посилення співпраці у сфері кібербезпеки між нашими країнами, а також запевнив у незмінності підтримки України на її шляху до інтеграції в НАТО та ЄС.

Під час зустрічі О. Данілова з Міністром національної оборони Литовської Республіки Арвідасом Анушаускасом було порушено ряд практичних питань двостороннього безпекового співробітництва.

Секретар РНБО України висловив подяку литовській стороні за надану допомогу, зокрема, в питанні реабілітації та лікування українських бійців, поранених на Сході України. «Ми дуже цінуємо допомогу, яка йде від серця й душі», - наголосив О. Данілов.

Сторони відзначили, що за останні роки практична співпраця між Україною та Литвою значно поглибилася, зокрема, у питаннях обміну досвідом з українськими військовими та їх участі у спільних з НАТО військових навчаннях.

Так, за словами А. Анушаукаса, Литва планує надати Україні додаткову допомогу на потреби української армії.

За словами О. Данілова, Україна зацікавлена у проведенні спільних з НАТО навчань «у максимальній кількості».

Також Секретар РНБО України підкреслив важливість посилення практичної співпраці у сфері кібербезпеки. У цьому контексті Секретар РНБО України зазначив, що Україна буде «максимально підтримувати ідею створення кібер-НАТО, яке може стати одним з найпотужніших альянсів» з огляду на рівень проникнення інформаційних технологій в усі сфери життєдіяльності держави та зміщення протистояння з конвенційного в кібернетичне поле.

Міністр оборони Литовської Республіки, своєю чергою, наголосив, що внесок України у забезпечення безпеки регіону є цінним, й важливою є «мобілізація міжнародної підтримки України».

Lytva2.jpgСекретар РНБО України О. Данілов також зустрівся із Керівником Бюро національної безпеки Республіки Польща Павелом Солохом.

Зокрема сторони приділили особливу увагу питанню важливості підтримки України напередодні червневого саміту НАТО.

П. Солох наголосив, що Польща й надалі підтримуватиме Україну в її євроатлантичних устремліннях на всіх міжнародних майданчиках.

Окремо сторони також обговорили питання щодо можливості включення спільної Литовсько-польсько-української бригади в офіційні документи НАТО з можливим подальшим залученням військових з інших держав-членів НАТО до спільних навчань з цією бригадою.

1 червня Олексій Данілов спільно із Заступником керівника Офісу Президента України Ігорем Жовквою взяв участь у засіданні радників з питань зовнішньої політики та радників з питань національної безпеки Президентів Литви, Латвії, Естонії та Польщі за участі делегації, під час якого порушувалися питання внутрішньополітичної ситуації та безпеки на кордонах України, зокрема, у контексті саміту НАТО, який має відбутися у червні ц.р.

Також учасники засідання мали зустріч з Президентом Литовської Республіки Гітанасом Наусєдою.