РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

РНБО України під головуванням Президента України на засіданні у четвер ухвалила низку актуальних рішень у сфері економічної та військової безпеки

Під головуванням Президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому було ухвалено низку актуальних рішень у сфері економічної та військової безпеки.

rnbo_150421_1.jpegЗокрема, на засіданні обговорено пропозиції членів РНБО України до внесеного Кабінетом Міністрів України проєкту Стратегії економічної безпеки України на період до 2025 року.

Під час засідання Президент України Володимир Зеленський запропонував Раді нацбезпеки та Офісу Президента у співпраці з Антимонопольним комітетом розробити новий законопроект щодо олігархів.

«Такого в нас в Україні не було. Вважаю, що сьогодні це один з пріоритетів – розробити фундаментальний законопроект про статус олігарха в нашій країні: що буде з такими людьми, які будуть впроваджуватися санкції, як олігархи будуть перетворюватися на бізнесменів. Тому що ми підтримуємо великий бізнес, будь-який бізнес в Україні. А вплив олігархів на Україну – на вибори, на економіку, на закони, на Верховну Раду – цього допустити більше не можна», – наголосив Президент.

РНБО України також розглянула питання реалізації санкційної політики. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль представив інформацію щодо стану виконання пункту 7 рішення Ради від 14 травня 2020 року «Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведеного в дію Указом Президента України від 14 травня 2020 року №184.

За результатами розгляду цього питання Кабінету Міністрів України доручено забезпечити підготовку та подання Президентові України законопроєкту про внесення змін до законодавчих актів щодо удосконалення процедури застосування, реалізації та моніторингу персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Також рішенням РНБО України застосовано санкції до низки юридичних та фізичних осіб.

РНБО України також заслухала звіт віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського про результати проведення огляду оборонно-промислового комплексу.

Так, за результатами проведення огляду оборонно-промислового комплексу здійснено оцінку рівня інституційної сформованості системи управління ОПК, стану його ресурсного забезпечення, а також визначені спроможність та готовність ОПК до задоволення потреб сектору безпеки і оборони в озброєнні, боєприпасах, військовій та спеціальній техніці з урахуванням актуальних воєнно-політичних загроз і викликів.

Окрему увагу РНБО України приділила заходам державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади.

Секретар РНБО України Олексій Данілов підкреслив, що реформа децентралізації влади в Україні «є одним з фундаментальних чинників державотворення та розвитку людського капіталу, підвищення умов і стандартів життя людей у 1421 територіальних громадах, які ми отримали після місцевих виборів восени 2020 року».

За його словами, процес децентралізації потребує посилення його спроможностей та «вирішення ключових системних завдань», зокрема, щодо надання можливостей територіальним громадам адміністрування місцевих податків і зборів, більш справедливого розподілу доходів місцевих бюджетів, ведення державного адресного реєстру, створення національної інфраструктури геопросторових даних та цілої низки інших питань.

 

Порядок денний:

  1. (Таємно).
  2. Про Стратегію економічної безпеки України на період до 2025 року.
  3. Інформація Прем’єр-міністра України щодо стану виконання пункту 7 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2020 року «Про застосування, скасування і внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведеного в дію Указом Президента України від 14 травня 2020 року № 184.
  4. Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).
  5. Про результати проведення огляду оборонно-промислового комплексу.
  6. Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади.
  7. Різне.