РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Заступник Секретаря РНБО України Олексій Соловйов провів робочу зустріч з провідними українськими фахівцями-епідеміологами та інфекціоністами

18 березня цього року в Апараті Ради національної безпеки і оборони України під головуванням заступника Секретаря РНБО України Олексій Соловйова відбулася робоча зустріч з провідними українськими фахівцями. Сторони обговорили поточну ситуацію з поширенням нового коронавірусу в Україні, а також питання організації лікувального процесу.

О. Соловйов наголосив на необхідності терміново врегулювати питання забезпечення біологічного і соціального захисту медичних працівників. За його словами, в Україні має бути запроваджений світовий досвід організації транспортування медиків від дому до робочих місць, їх соціальної підтримки, організації відпочинку тощо.

Окрім цього, сторони обговорили питання застосування медичних препаратів, які не мають медичного призначення для лікування випадків хвороби COVID-19, проте їх практичне застосування в інших країнах світу продемонструвало дієвий результат. Державному експертному центру разом із спеціалістами МОЗ України доручено опрацювати міжнародні протоколи лікування COVID-19 та розглянути питання щодо їх можливої адаптації відповідно до українського законодавства.

За результатами наради направлено лист до всіх обласних державних адміністрацій щодо розгляду питань розміщення медичних працівників в готелях, хостелах тощо, їх транспортування до робочих місць та забезпечення членів їх сімей необхідною допомогою.

Крім того, учасники наради обговорили питання внесення змін до алгоритму дій лікаря та маршруту пацієнта з підозрою на коронавірус COVID-19, зокрема з метою оптимізації клінічного маршруту пацієнта, який відповідає визначенню випадку COVID-19, та мінімізації ризиків для життя та здоров’я сімейних лікарів.

У нараді взяли участь народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький; перший заступник Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак; заступник Міністра охорони здоров’я України Андрій Семиволос; генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України Андрій Скипальський; директор ДП «Державний експертний центр МОЗ України» Тетяна Думенко; начальник відділу стандартизації медичної допомоги Олена Ліщишина; директор Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург; завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Ольга Голубовська; генеральний директор клініки «Оберіг», заслужений працівник охорони здоров’я Віктор Рибчук.