РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

В.Горбулін: Російська Федерація цілеспрямовано готувалася до агресії щодо України

Російська Федерація цілеспрямовано готувалася до агресії щодо України. Про це заявив Директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України Володимир Горбулін під час презентації матеріалів дослідження на тему «Крим. Війна: передумови російської агресії» на прес-конференції у четвер.

За його словами, Росія, використовуючи владу Віктора Януковича для «демонтажу» суверенітету і незалежності України», розробила та впроваджувала в дію стратегію, спрямовану на розвал Збройних Сил, спецслужби «переходили під контроль російських кураторів», велася агресивна антиукраїнська пропаганда та підготовка до гібридної війни.

«Янукович підписував ганебні зрадницькі державні угоди, а проросійські політичні та криміналізовані угруповання почали відкриту боротьбу проти української держави. Стратегічні галузі та сектори економіки переходили під контроль російського капіталу, тісно пов'язаного з владою Російської Федерації», - підкреслив В.Горбулін.

«Упродовж листопада 2013 - лютого 2014 років, - сказав він, - у Криму відбувалася консолідація проросійських сил, організовувалися незаконні збройні формування, створювалася політична і організаційна інфраструктура для окупації півострова». В.Горбулін додав, що Росія в той час значно активізувала розвідувальні дії та агентурну роботу на території нашої держави.

Науковець наголосив, що ситуацію в Криму, де починаючи з 20 лютого 2014 року були організовані сепаратистські мітинги, в яких провідну дестабілізуючу роль відігравали завезені на півострів російські громадяни, російські спецслужби намагалися використати для розповсюдження дестабілізації і на східні та південні регіони України, де б мали відбутися «народні повстання».

В.Горбулін також нагадав, що в Росії у безпосередній близькості до українського кордону відбулися 18 масштабних навчань, «в яких взяли участь понад 100 тисяч військовослужбовців».

Водночас В.Горбулін зазначив, що Україна «гідно відповіла на агресію ворога». 

Відео