РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: Надзвичайна ситуація на Київщині порушила багато проблемних питань

Надзвичайна ситуація на Київщині порушила багато проблемних питань. Про це сказав Секретар РНБОУ Олександр Турчинов у коментарі.

За його словами, рятувальники ДСНС продемонстрували мужність у боротьбі з вогнем та зробили все, щоб локалізувати пожежу, «навіть ціною своїх життів - троє рятувальників загинули під час виконання своїх обов'язків».  «Водночас, під час пожежі загинуло п'ять осіб», - додав він.

Секретар РНБОУ наголосив, що боротьба з пожежею виявила надзвичайно низьке технічне оснащення пожежників - відсутність сучасних засобів захисту та гасіння. «Це питання необхідно розв'язувати якомога скоріше, навіть в умовах надзвичайно складної фінансової ситуації, в якій перебуває Україна. Тому що втрати від вогню є значно більшими, ніж видатки на нову техніку», - сказав він, додавши, що людські життя коштують ще дорожче.

Окрім того, Олександр Турчинов зауважив щодо незаконності будівництва нафтобази оточенням Януковича «безпосередньо за парканом військової частини, щоб безкоштовно використовувати логістичну інфраструктуру, побудовану військовими».

«Зараз вже можна говорити, що на території військової частини, що обслуговувала Васильківський військовий аеродром, зберігався великий арсенал боєприпасів значної потужності», - зазначив Олександр Турчинов.

Він також повідомив, що військові, захистивши у складних умовах склади від вогню, що палав лише в десятках метрів, «змогли вивезти весь небезпечний арсенал боєприпасів». «Керував операцією безпосередньо Міністр оборони Степан Полторак», - додав Олександр Турчинов.

Секретар РНБО зауважив, що рішення про евакуацію людей з 10-кілометрової зони було скасоване лише після доповіді Міністра оборони та Керівника ДСНС про те, що вогонь більше не загрожує військовим складам.

Олександр Турчинов підкреслив, що актуальним питанням залишається боротьба з корупцією, «яка пронизала всю країну»: «Нафтобазу побудувало найближче оточення Януковича незаконно та без будь-яких дозволів. Більше того, слідство розглядає версію, що підпал був не випадковістю, - щоб сховати нафтопродукти, щодо яких тривало слідство в МВС», - сказав він. Секретар РНБО додав, що всі причетні до цієї трагедії, а також ті, хто закривав очі на будівництво цього вогненебезпечного об'єкту біля військових арсеналів, нестимуть кримінальну відповідальність.

Олександр Турчинов повідомив, що дано доручення відповідним органам здійснити перевірку всіх військових баз та арсеналів щодо небезпечного сусідства та привести навколишню територію у відповідність до чинних нормативів та законодавчих актів.

Секретар РНБОУ подякував всім рятувальникам і військовим, які сумлінно виконують свій обов'язок, та висловив співчуття родинам загиблих.