РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олександр Турчинов: Закон про РНБО приведено у відповідність до Конституції України

Ухвалені Верховною Радою України зміни до Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони» не збільшують повноваження органу, а лише приводять документ у відповідність до Конституції України. Про це повідомив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов в інтерв'ю «5 каналу».

Олександр Турчинов зазначив, що згідно зі статтею 107 Конституції України, Рада національної безпеки і оборони України координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони. «Ми привели у відповідність до Конституції Закон, який ухвалювався багато років тому в умовах, коли ніхто не думав, що може бути військова загроза, і у відповідність до тієї ситуації, яка сьогодні є», - підкреслив Секретар РНБО.

Він також наголосив, що ухвалення всіх рішень залишається у компетенції Ради національної безпеки і оборони, а не Секретаря РНБО. Він нагадав, що до складу РНБО входить фактично усе вище керівництво країни: Президент, який є Головою РНБО, Прем'єр-міністр, Голова Верховної Ради, міністри, у компетенції яких є питання безпеки і оборони: «І не Секретар, а саме Рада національної безпеки і оборони ухвалює рішення, які реалізуються в країні. Це не щось нове в Україні - так працюють усі цивілізовані країни світу».

На переконання Олександра Турчинова, внести такі зміни треба було ще декілька місяців тому: «У нас довгий час була вакансія Секретаря РНБО. Коли мені доручили очолити цей напрям, безумовно, я був ініціатором приведення Закону про РНБО у відповідність до Конституції та до тих умов, в яких перебуває країна. В умовах, коли є загроза для країни, ми повинні використовувати весь потенціал».

Він також зазначив, що РНБО не може бути окремою гілкою влади. «Конституція чітко регламентує діяльність Кабінету Міністрів, Президента, Верховної Ради, судової влади. Інше питання, що перед нами стоїть дуже багато завдань і наше завдання - скоординувати і об'єднати усі зусилля країни для того, щоб ми реально стали демократичною, європейською за змістом країною», - підкреслив він.

«Україна буде однією з найкращих держав в світі, я в це вірю і все для цього роблю. Ми будемо реальною європейською країною», - наголосив Олександр Турчинов.