РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 6 грудня + Карта

Сьогодні в Україні відзначається День Збройних Сил. Президент України Петро Порошенко привітав військовослужбовців, працівників та ветеранів зі святом, яке цього року має особливе значення.

Глава держави відзначив, що у важких, виснажливих боях з терористами створюється сучасне національне військо. Воно міцне не лише зброєю та хистом, а й потужним моральним і патріотичним духом, підтримкою всього суспільства.

Справжні патріоти України - Тарас Сенюк, Костянтин Могилко, Євген Зелінський, Михайло Забродський та Ігор Гордійчук за особисту мужність і самопожертву удостоєні найвищої нагороди - звання «Герой України».

Президент побажав українським воїнам незламної волі, надійного родинного тилу та нових звершень у благородній справі служіння Україні.

Сьогодні ж заплановано візит Верховного Головнокомандувача до зони АТО. Глава держави передасть Збройним Силам понад 100 одиниць техніки, яку було відновлено за його дорученням. Військові отримають бронетранспортери БТР-3, БТР-4, танки Т-64, Т-72, самохідні артилерійські установки 2С1 та вертольоти Мі-2, Мі-8.

 

Ситуація в зоні АТО

Ситуація у зоні АТО залишається непростою, терористи продовжують обстрілювати українські позиції. На щастя, за минулу добу загиблих серед українських військових немає, 7 військовослужбовців отримали поранення.

За минулу добу зафіксовано переміщення з Росії 2-х колон з майже 120 одиниць техніки. О 5:30 ранку з території РФ через Дубровку з боку Ростовської області в сторону Дмитрівки пройшла колона з 9 БМП і 103 вантажних автомобілів (Урали, КаМАЗи). Також о 7:30 через н.п. Ізварино проїхало 7 танків в бік Луганська.

Перегрупування сил НЗФ і ЗС РФ на Донецькому та Луганському напрямах триває. До Луганська вчора прослідували 8 САУ; під Дзержинськом зафіксовано 3 «Гради» із зарядженим боєкомплектом.

Протягом доби тривали напади та обстріли терористами позицій українських військових. У Донецьку терористи 4 рази обстріляли з танків, гранатометів і стрілецької зброї підрозділи українських військ на території аеропорту та здійснили черговий штурм. Напад відбито, ворог зазнав втрат і відступив. Нагадаємо, що вчора Президент України Петро Порошенко зустрівся з військовими, які боронили Донецький аеропорт, та волонтерами, що допомагають забезпечувати їх всім необхідним. Глава держави вручив їм нагороди, а один з захисників - Сергій Коротких - отримав українське громадянство. Президент повідомив, що Міністерство оборони разом з Міністерством внутрішніх справ готує ще низку відповідних подань на отримання українського громадянства бійців, які самовіддано захищають суверенітет та територіальну цілісність країни.

Під аеропортом з мінометів терористи тричі обстріляли взводний опорний пункт сил АТО. Артилерія ворога обстрілювала фланги українських позицій під Опитним та Авдіївкою.

Під Донецьком терористи також завдали удару з мінометів та артилерії по позиціям сил АТО поблизу м. Мар'їнки та с. Березове.

На Дебальцевському напрямі терористи відкривали мінометний та артилерійський вогонь по нашим позиціям у с. Міус, с. Орлово-Іванівка та поблизу н.п. Чорнухине.

На Маріупольському напрямі вчора бойовики з РСЗВ БМ-21 «Град» обстріляли позиції біля с. Богданівка та с. Новогригорівка. З артилерії та мінометів терористи обстріляли наші позиції під с. Нова Мар'ївка та с. Новоселівка. Сьогодні зранку терористи продовжували обстріли під Маріуполем.

В районі Бахмутівської траси терористи з артилерії, мінометів та гранатометів неодноразово обстріляли блокпост під с. Кримське, Трьохізбенка та Золоте.

Під Луганськом бойовики обстрілювали с. Вільхове Станично-Луганського району.

Наші війська на усіх напрямах здійснюють пошуково-ударні дії для ліквідації диверсійних банд противника, сапери розміновують вибухові пристрої, а також снаряди та міни, які терористи отримали як «гуманітарну допомогу» і якими обстрілюють населені пункти.

За добу українська артилерія завдала 21 вогневого удару по розвіданим скупченням живої сили та техніки бойовиків для знищення вогневих точок та нейтралізації загрози не тільки українським військам, але й мирним жителям. Зокрема, вчора від обстрілів терористів загинули двоє мирних мешканців Донбасу. За офіційними даними, з 5 вересня від вогню бойовиків загинуло 93 цивільних особи, і це лише на територіях, що підконтрольні Україні.

 

Ситуація в населених пунктах

Учора внаслідок обстрілів терористів знеструмлено Горлівську фільтрувальну станцію №1, зупинено Волинцевську фільтрувальну станцію, пошкоджено трубопроводи каналу Сіверський Донець-Донбас в районі м.Горлівка. Без води на окупованих територіях частково залишилися міста Єнакієве, Кіровське, Торез, Сніжне, Дебальцеве.

Терористи з т.зв. ЛНР протягом минулої доби й далі продовжували обстрілювати контрольовану Україною територію включно з населеними пунктами Кримське, Золоте, Чорнухине, Попасна, Станиця Луганська, Валуйське. Найгірша ситуація залишається в Станично-Луганському районі. Вчора увечері бойовики перебили високовольтну лінію електропередач на нейтральній території, знеструмивши райцентр та кілька сусідніх сіл. Через це зупинилися опалювальні котли, в кількох мікрорайонах у центральній системі опалення замерзла вода, розірвало труби. Станом на ранок райцентр залишається і без світла, і без центрального водопостачання, і без газу. Ремонтні бригади намагаються оцінити масштаби пошкоджень і можливість відновлення електроенергії. Якщо протягом дня подати світло не вдасться, система центрального опалення повністю замерзне. На 10 годину ранку в Станиці було 10 градусів морозу.

Пізно вночі бойовики обстріляли районний центр та околиці з «Градів» та самохідних артилерійських установок (САУ). Через це в с.Валуйське за ніч повністю зруйновано близько десяти житлових будинків. Зараз рятувальні служби розбирають завали й шукають потерпілих. Станом на ранок уже підтверджено загибель двох мирних мешканців.

Служба безпеки України запобігла незаконному продажу двом російським компаніям з Ростова-на-Дону української авіаційної техніки, на яку чекають в АТО. Протиправну схему розробили посадовці одного з київських державних авіаційних підприємств, яке перебуває у стадії ліквідації. На його балансі 6 літаків Ан-2, 19 гелікоптерів Мі-2, авіаційні двигуни, інше обладнання. Ринкова вартість майнового комплексу становить десятки мільйонів гривень, після ремонту та модернізації цю техніку можна ефективно задіяти у зоні АТО. За матеріалами СБУ прокуратура Шевченківського району м. Києва відкрила кримінальне провадження за ст.364 Кримінального кодексу України (Зловживання владою або службовим становищем). Триває слідство.

Військова контррозвідка виявила схрон зі зброєю біля одного із селищ Єнакіївського району Донецької області. Схрон постійно поповнювався новою зброєю після надходження з РФ до «ДНР» т.зв. гуманітарної допомоги. З нього вилучено близько десятка гранатометів різної модифікації - «Муха», РПГ-26, РПГ-22, автомати Калашникова зі спорядженими магазинами, гранати, декілька сотень набоїв різного калібру.

Вилучені зброя і боєприпаси взяті на облік до частин ЗСУ. Встановлюються особи, причетні до їхнього незаконного зберігання та використання. Тривають оперативно-слідчі дії.

Нещодавно в телевізійних новинах вийшов сюжет про бабусю, яка сама виховує чотирьох онуків під Дебальцевим. Волонтери, представники фонду «Мир і порядок» та «Help army» взялися допомогти бабусі та її маленьким онукам переїхати до безпечного району. Для безпеки під час переїзду було прийнято рішення задіяти один з підрозділів Східного територіального управління Національної гвардії України. Гвардійці задіяли броньоване авто КРАЗ «Спартан» й убезпечивши переселенців, доправили їх на Полтавщину.

Згідно з оперативною інформацією, кількість тимчасово переміщених осіб з підконтрольних терористам територій за 4 грудня склала 7,7 тис. осіб. Загалом з тимчасово окупованої території та району проведення антитерористичної операції до інших регіонів переселено  близько 502 тис. осіб.

Нагадаємо, що на кордонах АТО працює 4 транзитні пункти ДСНС України, зокрема, у Донецькій області - в районі міст Красноармійськ та Маріуполь; у Луганській області - в районі міст Сватове та Лисичанськ.

Вчора у містах Донецької області пройшли заходи, присвячені Дню Збройних Сил України. Зокрема, у м. Костянтинівка представники місцевої влади вручили нагороди та цінні подарунки кращим військовослужбовцям, а у загальноосвітніх навчальних закладах міста провели уроки мужності, виховні години за участю ветеранів Збройних Сил України. У Добропільському районі керівництво району, місцеві депутати та громадськість поклали квіти до пам'ятника загиблим воїнам у смт Святогорівка. У навчальних закладах пройшли заходи, в яких взяли участь військовослужбовці 95-ї окремої Житомирської аеромобільної бригади. У Першотравневому районі в урочистих заходах з нагоди Дня Збройних Сил України взяли участь представники добровольчих батальйонів.

У місті Краматорськ з нагоди Дня Збройних Сил України, в загальноосвітній середній школі №15 відбулося військово-патріотичне спортивне свято. Юнаки та дівчата демонстрували свої фізичні навички у військово-спортивних естафетах та знання в історичній вікторині. Гостями заходу стали офіцери Збройних Сил України - учасники антитерористичної операції.

 

Міжнародна підтримка

Вчора, 5 грудня відзначалась 20-та річниця підписання Будапештського меморандуму. Наша держава протягом 20 років сумлінно виконувала всі положення Будапештського меморандуму, а також мала активну позицію на переговорах в галузі ядерного нерозповсюдження.

Водночас, Російська Федерація порушила взяті на себе зобов'язання, зокрема, окупувала Крим та розв'язала збройну агресію на Сході України. Такі дії РФ не лише є відкритою агресією проти України, вони є загрозою для режиму нерозповсюдження зброї масового знищення в цілому.

Заступник державного секретаря США з питань контролю озброєнь і міжнародної безпеки Роуз Геттемюллер заявила, що Росія не виконує свої зобов'язання в рамках Будапештського меморандуму. «Проблема не в самій системі безпеки або слабкому міжнародному праві, а в тому, що Росія не виконує свої зобов'язання.

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Державним секретарем США Джоном Керрі. Було визнано, що проведення зустрічі Тристоронньої контактної групи у найближчий час необхідне, щоб надати новий поштовх виконанню Мінських домовленостей.

Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Франція може взагалі не передати Росії кораблі «Містраль», якщо ситуація в Україні не зміниться.