РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

В Апараті РНБО України відбулося засідання робочої групи з питань удосконалення нормативно-правової бази у сфері кібербезпеки

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України системно працює над удосконаленням нормативно-правової бази у сфері кібербезпеки: 17 травня 2023 року в Апараті РНБО України відбулося засідання створеної при НКЦК робочої групи під головуванням секретаря НКЦК Наталії Ткачук. 

У заході взяли участь фахівці Апарату РНБО України, Служби безпеки України, Національної поліції України, Офісу Генерального прокурора, Національного банку України, Міністерства оборони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Учасники обговорили законопроєкт «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо підвищення ефективності боротьби з кіберзлочинністю на об’єктах критичної інфраструктури в умовах дії воєнного стану», розроблений Департаментом кіберполіції на виконання Протокольного рішення НКЦК від 9 лютого 2023 року. Документ спрямований на посилення спроможності національної системи кібербезпеки для протидії кіберзагрозам у сучасному безпековому середовищі, зокрема, шляхом оптимізації положень статей розділу XVI ККУ, який встановлює відповідальність за кіберзлочини.

«Ефективне розслідування кіберзлочинів є однією з важливих складових кіберстійкості і правопорядку держави. На жаль, окремі статті XVI розділу ККУ, наприклад, стаття 363, через недосконалість нормативно-правової бази не виконують свої функції, зокрема функцію загальної превенції, що б мало сприяти усвідомленню посадовими особами органів державної влади та об’єктів критичної інфраструктури важливості дотримання вимог кіберзахисту. Адже реалізація кіберзагроз національній безпеці відбувається не лише через злочинні дії зловмисників, але й через нехтування відповідальними особами правил із захисту критичних для держави інформаційних систем, що є неприпустимим в умовах воєнного стану. На вирішення цієї проблеми і спрямований зазначений законопроект. Впевнена, що спільними зусиллями ми досягнемо консенсусу у цьому питанні та досягнемо необхідного результату», – зазначила Наталія Ткачук.

Спільну робочу групу утворено 22 вересня 2022року відповідно до рішення НКЦК з метою комплексного, узгодженого і гармонізованого підходу щодо удосконалення нормативно-правової бази у сфері кібербезпеки. Вона є майданчиком для обговорення найважливіших проєктів нормативно-правових актів та прийняття узгоджених рішень у цій сфері.