РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Україна стала членом Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО

16 травня 2023 року Україна стала повноцінним членом Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE) (далі – Центр) зі статусом країни-контрибутора. З цієї нагоди у Центрі, що знаходиться в Таллінні (Естонська Республіка), відбулася спеціальна церемонія підняття прапору нашої держави як нового члена CCDCOE.

WhatsApp Image 2023-05-16 at 15.29.08.jpegПриєднання України до CCDCOE було ініційовано Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України у липні 2021 року, шляхом підписання відповідної заявки Секретарем РНБО України Олексієм Даніловим. У серпні того ж року її було подано українською делегацією на чолі з керівником служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретарем НКЦК Наталією Ткачук під час офіційного візиту до CCDCOE. Також у НКЦК було створено робочу групу з питань приєднання України до Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО за участю основних суб’єктів національної системи кібербезпеки України. У результаті було затверджено План заходів, необхідних для вступу, та забезпечено його виконання.

Завдяки ефективній координації та підтримці міжнародних партнерів 4 березня 2022 заявку України було одностайно схвалено всіма членами Керівного комітету. У травні та листопаді цього ж року представники НКЦК взяли участь у засіданнях Керівного комітету об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE).

На початку 2023 року НКЦК розпочав процедуру підписання Технічної угоди з усіма країнами-членами CCDCOE, а вже у травні цього року Україна стала повноцінним учасником Центру. З цієї нагоди у Таллінні урочисто підняли прапор нашої держави як нового члена CCDCOE.

«Це історичний день для нашої держави, та, безумовно, важливий крок на шляху вступу України до НАТО. Членство у CCDCOE дозволить нам ефективніше взаємодіяти на міжнародній арені у сфері кібербезпеки та кібероборони, а також обмінюватися досвідом з  країнами-членами Центру. Адже сьогодні Україна на передовій світової кібервійни, яку рф веде проти нас, країн Європи та інших демократичних держав. І ми маємо мобілізувати усі необхідні ресурси, об’єднати сили і засоби для того щоб разом раз і назавжди дати відсічі ворогу», – зазначив Секретар РНБО України Олексій Данілов.

За ініціативи НКЦК була розроблена та у лютому 2023 року прийнята постанова Кабінету Міністрів України, яка дозволяє направити у довготривале відрядження представника України на роботу до Центру. Згідно з постановою НКЦК в Об’єднаному центрі передових технологій з кібероборони НАТО Україну представлятиме фахівець Держспецзв’язку. Також планується присутність на ротаційній основі представників й інших основних суб’єктів національної системи кібербезпеки –  Міністерства оборони України та Служби безпеки України.

Членство в CCDCOE дозволить оперативно обмінюватись інформацією щодо виявлення та протидії сучасним кіберзагрозам, відпрацьовувати навички спільного реагування на кібератаки, проводити спільні операції оборони і стримування у кіберпросторі, а також брати участь у формуванні стратегічних підходів та вироблення нових політик у сфері кібербезпеки та кібероборони на міжнародному рівні. Україна отримає доступ до передових технологій та провідних досліджень, які проводяться CCDCOE.

 Довідково: Об’єднаний центр передових технологій з кібероборони НАТО – одна з ключових структур НАТО у сфері кібероборони, що опікується питаннями кібербезпеки як на стратегічному, так і на практичному рівнях. Він був створений у 2008 році у відповідь на російську агресію у кіберпросторі щодо країн-членів Альянсу, і сьогодні членами Центру є 30 країн-членів НАТО та 8 країн-контрибуторів.