РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук взяла участь у Чорноморському регіональному форумі випускників програм Європейського центру досліджень проблем безпеки ім. Дж. Маршалла

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук взяла участь у Чорноморському регіональному форумі випускників програм Європейського центру досліджень проблем безпеки ім. Дж. Маршалла.

Учасники заходу обговорили питання щодо визначення та нейтралізації перешкод для вступу України та Молдови до ЄС, а також протидії гібридному впливу рф, зокрема в інформаційній сфері, євроінтеграційних ініціатив тощо.

У форумі взяли участь Прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан, Посол США в Молдові Кент Логсдон, Посол Німеччини в Молдові Маргрет Юббер, а також представники державних органів та експерти України, Молдови, Румунії, Болгарії, Грузії, Німеччини та США.

Йшлося про важливість підтримки вступу країн Чорноморського регіону до ЄС, обговорено досвід та виклики, які постали перед Болгарією та Румунією під час набуття членства в Євросоюзі, досягнення та проблемні питання України, Молдови та Грузії на шляху до євроінтеграції. Також розглянуто гібридні заходи впливу, що здійснюються рф для недопущення реалізації євроінтеграційних ініціатив, та досвід країн Чорноморського регіону із протидії актуальним викликам.

Українська сторона поділилася успішним досвідом із протидії інформаційній та кіберагресії рф в умовах воєнного стану та розбудови національної стійкості. Н. Ткачук під час виступу наголосила, що нині Україна – єдина країна у світі, яка змогла здобути перевагу у протистоянні кібератакам та інформаційній агресії рф. 

«Досвід України є неоціненним для країн Європи. Критичне мислення українського народу вже на такому високому рівні, що маємо національний імунітет від російської пропаганди. Завдяки Україні весь демократичний світ нарешті усвідомив, що росія весь цей час була та залишається країною-терористом», – зазначила Н.Ткачук.

Також вона наголосила, що Україна досягла значних успіхів на шляху до вступу в ЄС, і подякувала європейським партнерам за підтримку. «Членство України в ЄС є важливим не лише для України. Воно сприятиме посиленню  колективної безпеки Європи, зокрема щодо протидії російській агресії», – наголосила керівник служби.