РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Представники НКЦК ознайомили слухачів Національного університету оборони України з функціонуванням національної системи кібербезпеки та можливостями НКЦК

Понад 50 слухачів курсу підготовки офіцерів стратегічного рівня для сектора безпеки і оборони Національного університету оборони України імені Івана Черняховського ознайомилися із засадами функціонування і розбудови системи кібербезпеки України, а також технічними можливостями Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України. 

У зустрічі на технічному майданчику НКЦК взяли участь керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук та фахівці НКЦК.

Під час заходу йшлося про національну систему кібербезпеки України та важливість координуючої ролі та місця НКЦК. Військовослужбовцям продемонстрували технічні можливості НКЦК, які використовуються фахівцями для оперативного виявлення та аналізу кіберінцидентів. Також обговорено проблемні питання сфери кібербезпеки та шляхи їх вирішення.

«Кіберскладова цієї війни є не менш важливою, ніж військова. Усі представники  сектору безпеки і оборони мають розуміти важливість кібербезпекової складової у системі національної безпеки та необхідність посилення кібероборони держави. Тому взаємодія з провідними навчальними інституціями України залишається одним з пріоритетів НКЦК у сфері розбудови потенціалу Національної системи кібербезпеки України», – сказала Наталія Ткачук.

Особливу увагу було приділено питанню координації під час реагування на кібератаки. Фахівці НКЦК поінформували слухачів про технічні можливості та інструменти для виявлення ознак кібератак. Також наголошувалося на важливості взаємного обміну інформацією між усіма суб’єктами забезпечення кібербезпеки України, зокрема з використанням платформи MISP НКЦК.