РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Олексій Данілов: московської церкви у Києво-Печерській Лаврі не буде

московської церкви у Києво-Печерській Лаврі не буде. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в ефірі «Радіо НВ» у вівторок, 28 березня ц.р.

Він нагадав, що Києво-Печерська Лавра – музейний комплекс, який належить державі, тому всі питання, які його стосуються, вирішуватиме саме держава, «а не якісь окремі люди, які чомусь вважають, що вирішуватимуть, у який спосіб паплюжити наші закони». «Ми це нікому не дозволимо», - заявив Олексій Данілов.

29 березня 2023 року буде розірвано договір з упц (мп) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном на території лаврського заповідника.

Відповідаючи на запитання, які події можуть відбутися цього дня, Секретар РНБО України зазначив, що «ніхто нікого за ноги витягувати не збирається, силком прибирати не буде, все відбуватиметься згідно із законодавством».

За його словами, церкви на території Лаври працюватимуть, відбуватимуться богослужіння, але «штучні утворення, які свого часу були створені поза законами України», не братимуть у цьому участь.

Олексій Данілов нагадав, що ієрархи упц (мп) заявляли, що не мають жодного відношення до московії, і водночас «московський піп кирил гундяєв розповідав, в який спосіб нам тут жити». За його словами, те, що у питанні московської церкви не було «поставлено крапку» у 1991 році, було величезною помилкою, оскільки представники вищого керівного складу цієї церкви та багато церковнослужителів «мали відношення не до Бога, а до фсб».

«Ми не можемо йти у них на поводу і не розуміти, що це величезна небезпека для нашої країни. Ми будемо вирішувати питання у законний спосіб, але їх у Лаврі не буде, - заявив Секретар РНБО України. - Закони України будуть поважати всі без виключення, всі закони будуть виконуватися».