РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Українські команди здобули призові місця у NATO TIDE Hackathon 2023

NATO TIDE Hackathon 2023 –щорічне змагання, яке проводить Командування НАТО з трансформації для пошуку інноваційних рішень та розв’язання проблем взаємосумісності Альянсу. Він є частиною циклу подій, мета яких – покращити взаємосумісність НАТО та союзників через пошук інноваційних рішень та підходів.

У TIDE Hackathon 2023 взяли участь понад сто кіберфахівців з 26 команд, які представляли 13 країн-членів і партнерів НАТО. Україну представляли переможці Національного оборонного хакатону 2022 – по дві команди з Департаменту кіберполіції Національної поліції України (First-C.O.P і NEXT-C.O.P) та від компанії SoftServe (Валькірія-1 і Валькірія-2). Також у змаганні брали участь дві команди Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (KRAB та SSSCIP LAB) та команда Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

За результатами Хакатону команда «Валькірія-1» посіла перше місце у завданні зі створення дашборду для аналізу показників ефективності учасників навчання CWIX щодо їхнього прогресу у досягненні взаємосумісності. Друге місце у цьому завданні посіла команда ДССЗЗІ – KRAB. А команда з Військового інституту телекомунікацій отримала приз за найінноваційніше рішення за результатами розв’язання завдання із побудови концепції візуальної навігації для малих БПЛА.

Цьогоріч українські представники активно долучилися до організації та планування TIDE Hackathon 2023. Зокрема представники компанії Cyber Unit Technologies розробили одне з трьох завдань хакатону та надавали технічну підтримку учасниками під час змагання.

Також під час заходу представники Центру інновацій та розвитку оборонних технологій Міністерства оборони України презентували учасникам NATO TIDE Hackathon 2023 українську новітню розробку – систему Delta. Команда розробників Delta двічі ставала переможцями NATO TIDE Hackathon – у 2017 та 2018 роках. Цього року офіцерів Центру інновацій запросили на Хакатон як доповідачів – для обміну досвідом зі спільнотою НАТО та презентації власних розробок.