РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

На ХVІI засіданні Національного кластера кібербезпеки обговорено тенденції та нові можливості у сфері кібербезпеки у 2023 році

21 лютого 2023 року відбулося ХVІІ засідання Національного кластера кібербезпеки на тему «Кібербезпека 2023: тенденції, нові можливості та перспективи». Захід організовано Національним координаційним центром кібербезпеки спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США.

Відкриваючи засідання, керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО Сергій Прокопенко зазначив, що Національний кластер кібербербезпеки як координаційний захід показав свою ефективність. Завдяки йому державні установи та об’єкти критичної інфраструктури отримали необхідну підтримку, зокрема через грантові програми. І у 2023 році команда Кластера продовжуватиме цю роботу.

«У 2022 році завдяки злагодженій спільній роботі державного, приватного сектору та міжнародній підтримці Україна довела свою стійкість у кіберпросторі. Зараз ми спостерігаємо зменшення кількості кібератак порівняно з минулим роком, але рівень загроз при цьому не зменшився. Адже атаки ворога стали більш витонченими та складнішими, і несуть більші ризики. Тому питання кібербезпеки залишається з-поміж основних на порядку денному та у фокусі на всіх рівнях – від технічних фахівців до управлінців усіх суб’єктів кібербезпеки», – сказав С. Прокопенко.

С. Прокопенко презентував пріоритети, технологічні проєкти та плани проведення заходів Національним координаційним центром кібербезпеки у 2023 році. Також він подякував за постійну підтримку міжнародним партнерам, зокрема Фонду цивільних досліджень та розвитку США, Державному департаменту США.

«Національний кластер кібербезпеки успішно працює вже три роки. За цей час ми довели, що насамперед координація, розвиток партнерства та відкритість до взаємодії будують надійний фундамент для сталого розвитку національної системи кібербезпеки. Разом з партнерами ми невпинно працюємо над побудовою ефективних шляхів посилення кіберзахисту України. Цього року ми продовжуватимемо регулярно проводити засідання Кластера, але плануються зміни формату та вихід на міжнародний рівень», – сказав керівник з операційної діяльності CRDF Global в Україні Михайло Верич.

До обговорення тенденцій та нових можливостей у сфері кібербезпеки у 2023 році долучилися понад 300 представників державного сектору, міжнародної та донорської спільноти, посольств та приватних установ. З-поміж ключових спікерів заходу – представники Мінцифри, Представництва НАТО в Україні, Центру інженерних досліджень і розробок армії США, австралійської компанії Internet 2.0 та інші.