РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

НКЦК працює над удосконаленням процедури публічних комунікацій під час реагування на масштабні кібератаки

Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури» 26 січня 2023 року провів засідання круглого столу на тему «Національний план реагування на надзвичайні (кризові) ситуації в кіберпросторі: практичні аспекти ефективної публічної комунікації про кіберінциденти».

У засіданні взяли участь комунікаційні менеджери та фахівці з кібербезпеки всіх основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки, Центру протидії дезінформації, Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України, Міністерства культури та інформаційної політики та Державної служби України з надзвичайних ситуацій, підприємств критичної інфраструктури.

Мета заходу – формування спільного розуміння всіма сторонами важливості координації дій і взаємоузгодження повідомлень для суспільства про виявлені інциденти та кризові явища в кіберпросторі.

«Ми продовжуємо працювати над розробкою Національного плану реагування на кіберінциденти, і його важливою частиною є питання публічних комунікацій. Адже під час інформування про кіберінциденти потрібно враховувати особливості кіберпростору та дотримуватися балансу в оприлюдненні інформації для заспокоєння громадськості, та, одночасно, нерозповсюдженням інформації, яка може завдати шкоди процесам розслідування, усунення наслідків кіберінциденту або репутації організацій, з якими стався кіберінцидент», – сказав керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО України Сергій Прокопенко.

С. Прокопенко також зауважив, що нині, під час війни, важливо враховувати використання ворогом інформаційно-психологічних операцій, під час яких кіберінциденти супроводжуються вкидами про їхні фейкові наслідки. Тому, за його словами, потрібно розробити спільну стратегію комунікації, передбачивши механізм обміну інформацією між усіма учасниками кіберінциденту, залучення керівництва та технічних фахівців, межі повноважень та часові рамки. 

Учасники круглого столу обговорили питання щодо поточного стану інформування суспільства про кризові явища в кіберпросторі та про окремі кіберінциденти. За результатами обговорення внесено пропозиції щодо вдосконалення процесів інформування суспільства про кіберінциденти та наповнення Плану реагування.