РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Данілов: Після російсько-української війни світ буде іншим

Після російсько-української війни світ побачить нові альянси, союзи та конфігурації. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, виступаючи на пленарній сесії «Дипломатія і сектор безпеки та оборони» у рамках щорічної конференції керівників закордонних дипломатичних установ України у четвер, 22 грудня ц.р.

22_12_1.jpgО. Данілов привітав українських дипломатів з професійним святом, відзначивши важливість дипломатичного фронту у війні з державою-терористом рф.

За словами Секретаря РНБО України, візит Президента України Володимира Зеленського до Вашингтону ознаменував «перехід на новий етап нашої війни за Незалежність».

Секретар РНБО України висловив переконання, що після цієї війни «будуть нові альянси, союзи та конфігурації – переважно регіонального типу», в яких Україна має відігравати провідну роль разом зі своїми стратегічними союзниками. При цьому, за його словами, «необхідно вивчити уроки минулого, аби дивитися на нові горизонти». «Думка, що рф має лишитися в тих межах, в яких вона сьогодні існує, що її не треба чіпати і дратувати, не є для нас конструктивною, оскільки нові намагання росії знищити нас як державу буде питанням короткого часу», - зазначив він.

Торкаючись питання глобальних тенденцій світового розвитку, О. Данілов зазначив, що раніше у своїх прогнозах більшість поважних світових дослідницьких інституцій «відносили Україну, Грузію і Молдову до сфери впливу рф». «Для нашої країни це абсолютно неприйнятна річ, і 24 лютого розпочався наш шлях, щоб остаточно вирватися з цієї парадигми», - підкреслив він, додавши, що однією з ключових переваг України є «переведення великої кількості процесів у публічну площину», оскільки «підкилимна демократія є неприпустимою».

У майбутньому світі, на переконання О. Данілова, Україна має бути «максимально присутня у тих регіонах, де спостерігатиметься потужний розвиток», зокрема в країнах Африки, а також «робити ставку на новітні технології».