РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

НКЦК провів командно-штабні навчання стратегічного рівня з питань кібербезпеки

Національний координаційний центр кібербезпеки за підтримки Проєкту USAID Cybersecurity Activity вдруге провів щорічні командно-штабні навчання (TTX) стратегічного рівня «Національна кіберготовність – 2022». У них взяли участь представники всіх членів НКЦК, суб’єктів кібербезпеки України, об’єктів критичної інфраструктури, НКЕК та ряду міністерств.

Під час навчань відпрацьовано алгоритм застосування Порядку взаємодії суб’єктів забезпечення кібербезпеки під час реагування на кіберінциденти/кібератаки, затвердженого на засіданні НКЦК 22 вересня 2022 року, зокрема щодо реагування на загрози червоного та чорного рівнів небезпеки.

05_12_2.jpgЗгідно зі сценарієм учасники виконували завдання та відпрацьовували порядок взаємодії при реагуванні на масштабні кібератаки (зокрема з використанням ланцюгів постачання), та спеціальні інформаційні операції, які супроводжують такі атаки.

«Широкомасштабний напад росії на Україну показав, що подолати ворога ми можемо лише разом. Однією з цілей заходу було виявлення прогалин у процедурах спільного реагування, стратегічних комунікацій та координації дій в умовах кризових ситуацій у кіберпросторі та плануванні кібероперацій. Тому за результатами ТТХ будуть ухвалені відповідні рішення НКЦК для посилення спроможностей розбудови Національної системи кібербезпеки України», – сказав заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк.

С. Демедюк наголосив, що командно-штабні навчання дозволили скоординувати дії всіх суб’єктів кібербезпеки й відпрацювати ефективний алгоритм взаємодії, щоб весь сектор безпеки і оборони був готовий злагоджено відреагувати у разі ескалації з боку країни-агресора.

05_12_1.jpg

Керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України – секретар НКЦК Н. Ткачук подякувала присутнім за участь у ТТХ та їхній внесок у зміцнення Національної системи кібербезпеки, а також Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» за підтримку таких важливих ініціатив.

Фасилітатором заходу став народний депутат України Олександр Федієнко.

Проведення щорічних командно-штабних навчань стратегічного рівня передбачені Стратегією кібербезпеки України, введеною в дію Указом Президента України № 447/2021 від 26 серпня 2021 року.