РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Представники НКЦК взяли участь у засіданні круглого столу «Формування національної рамки кваліфікації з кібербезпеки»

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк і керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України – секретар НКЦК Наталія Ткачук 29 листопада 2022 року взяли участь у засіданні круглого столу «Формування національної рамки кваліфікації з кібербезпеки».

Під час заходу представники Апарату РНБО України, Міністерства оборони України, Держспецзв’язку, Служби безпеки України та інших суб’єктів національної системи кібербезпеки обговорили перспективи реформ та подальші плани щодо підготовки фахівців.

01_12_1.jpg«Успіхам нашої держави на кіберфронті ми завдячуємо саме висококваліфікованим фахівцям. Тому нині один з пріоритетів – збільшувати якісний кадровий потенціал держави у сфері кібербезпеки як у приватному, так і в державному секторі. Запровадження професійних стандартів сприятиме суттєвому підвищенню якості освіти», – сказав заступник Секретаря РНБО України.

Керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України наголосила, що під час роботи над Стратегією кібербезпеки України закладалося бачення необхідності розвитку кадрового потенціалу національної системи кібербезпеки на стратегічному рівні як один з першочергових пріоритетів.

«Для досягнення кіберстійкості була визначена стратегічна ціль – «Професійне вдосконалення», яка передбачає, що Україна здійснить докорінну реформу системи підготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері кібербезпеки, а також вживе заходів для збереження наявного кваліфікованого кадрового потенціалу суб’єктів кібербезпеки. Адже для забезпечення кадрового потенціалу, зокрема, державного сектору кібербезпеки недостатньо лише здійснити підготовку якісних кадрів – не менш важливо їх втримати», – зазначила Н. Ткачук.

01_12_2.jpgЦього року за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» були розроблені перші шість професійних стандартів для таких професій: розробник систем захисту інформації, адміністратор мереж і систем, фахівець сфери захисту інформації, аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем, фахівець з питань безпеки та інструктор-методист з інформаційної безпеки та кібербезпеки. З-поміж найближчих планів – підготовка профстандартів для інших професій у сфері кібербезпеки, а також створення системи кваліфікаційних центрів, де фахівці зможуть підтверджувати відповідність своїх знань та навичок посадам, на які претендують або які обіймають.