РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Від перемоги у війні до перемоги у мирі – виступ Секретаря РНБО України Олексія Данілова на Галіфакському Міжнародному безпековому форумі

Леді та джентльмени!

Я не буду говорити про ситуацію на фронті, про мужність українських солдат, про складнощі, які російська війна принесла українській економіці.

Про те, що Українська держава, незважаючи на всі спроби росії її зламати, продовжує виконувати свої функції, втримувати економіку і підтримувати громадян.

Про те, що наша енергетична та інша критична інфраструктура, на яку щодня здійснюються атаки, все ще функціонує завдяки нашим героїчним працівникам.

І про те, що наші люди, годинами сидячи під російськими обстрілами, без світла, води, зв’язку – як ніколи вірять у перемогу України та встановлення справедливості щодо росії.  

Тому я скажу одне – перемога буде за нами. Для нас перемога - це не лише перемога у війні і повернення до кордонів 1991 року.

Для нас це також перемога у мирі. Це означає недопущення повторної агресії, збереження миру в суспільстві та перехід до відновлення України і її перетворення в передову європейську державу.

Для цього нам з нашими союзниками необхідно забезпечити відновлення територіальної цілісності України та створити архітектуру стратегічних ініціатив під час Перехідного періоду.

Цей період після закінчення війни та перед початком системного відновлення буде не менш складним.

Ми розуміємо, що на цьому шляху нас чекає багато викликів: відновлення інфраструктури та економіки, подолання гуманітарної кризи, відновлення зруйнованого війною довкілля. Ми не можемо допустити внутрішні конфлікти у суспільстві та його радикалізацію, розколи в політичних елітах.

Без сумніву, росія не покине спроб, хай навіть ослаблених, розхитати Україну через гібридні атаки у «сірій зоні». Проте я впевнений, що всі ці виклики наша держава і наше суспільство зможе подолати достойно, як подолає і війну.

І також, заходи Перехідного періоду потребують інтеграції зусиль зі стратегічними союзниками, що буде неможливим без чіткої та консолідованої між усіма гравцями візії зовнішньо- та внутрішньополітичного розвитку держави.

Це завдання передбачатиме підтримку гарантій сталого миру для недопущення повторних агресій з боку росії, встановлення справедливості, притягнення росії до міжнародно-правової відповідальності, євроінтеграцію та перехід до відновлення України як передової європейської демократичної держави. Також надзвичайно важливим є збереження та посилення тієї згуртованості та стійкості, яку українці виявили під час війни.

Фундаментом для успішного проходження перехідного періоду є три складові: згуртованість суспільства, розбудова держави та її інституційних спроможностей та встановлення верховенства права.

Такі рамки Перехідного періоду обумовлені потребами і запитами українського суспільства, яке переживає значні зміни під час війни. Під час війни виковується новий суспільний договір.

Як показують опитування, українці як ніколи прагнуть встановлення повноцінного демократичного ладу, верховенства права та відходу від олігархічних та корупційних практик. Потужним є запит на відновлення гідності та справедливості. Орієнтація зовнішньополітичного розвитку на вступ до ЄС та НАТО також стала найбільш визначеною за весь час Незалежності.

Ці запити і потреби українського суспільства мають стати базою для функціонування держави задля збереження демократичного зв’язку між суспільством та владою, уникнення внутрішніх конфліктів і підтримки сталого миру.

Основою успішного проходження Україною цього складного періоду і створення фундаменту для системної відбудови України є посилення спроможностей державних інституцій.

Перед нами стоїть непросте питання пошуку балансу між глибинною трансформацією державних інституцій та безперебійним виконанням критичних функцій держави в умовах обмеження всіх видів ресурсів: забезпечення обороноздатності, економічної та фінансової систем, підтримка безпеки людини та безпеки довкілля, пом’якшення гуманітарної кризи.

Рух до членства в ЄС для нас є неймовірною підтримкою на цьому шляху. Він створює орієнтири для впровадження стандартів державного управління, заснованих на взаємоінтегрованих політиках і підході цілісного уряду, забезпечення прозорості і підзвітності влади, верховенства права. Зміцнення інституційної спроможності держави, в тому числі за допомогою союзників, має стати першочерговим пріоритетом перехідного періоду на основі національного лідерства.

росія вкладала величезні ресурси в розхитування українського суспільства задовго до початку повномасштабної агресії, впродовж всього періоду Незалежності України. Зараз, через руйнування критичної інфраструктури, вона обрала цей вимір війни.

Але ключовою ціллю є руйнування згуртованості, єдності, довіри між суспільством та владою. Тому спроможність держави виконувати свої функції стає критичною умовою перемоги України.

Більше того, росія атакує не лише українське суспільство. Спроби росії через гібридні операції дестабілізувати суспільства і зруйнувати їхні зв’язки з державою добре відомі і в інших країнах сталої демократії. У цьому в нас схожі виклики, і стійкість наших суспільств має стати ще однією спільною ціллю, без якої неможлива національна безпека демократичних держав.

Критично важливим буде створення ефективних механізмів об’єднання зусиль та ресурсів міжнародних союзників на основі інтегрованої стратегічної архітектури перехідного періоду та відновлення України. Це є необхідним кроком для уникнення повторення невдалих сценаріїв відбудови держав після війни.

Виконання державою критичних функцій також важливе і для підтримки та посилення рівня згуртованості суспільства. Українське суспільство виявило свою ініціативність, здатність до самоорганізації та побудови і використання горизонтальних зв'язків. Це стало одним із основних стовпів боєздатності України та організації опору росії.

За місяці війни Україна досягла високого рівня згуртованості суспільства, напевно найвищого в світі. Це є потужним стратегічним капіталом України, який необхідно зберегти та посилити. І це може бути гарним прикладом для інших демократичних країн, чиї суспільства також є мішенню росії.

Саме від суспільства залежить підтримка влади та векторів розбудови держави та її інституцій, тому ці Стратегічні рамки засновані на аналізі запитів та потреб суспільства. Це стане запорукою уникнення внутрішніх конфліктів, збереження згуртованості та демократичної підтримки керівництва держави.

У ці процеси мають бути включені не лише національні та місцеві органи влади, але й культурні та релігійні організації, громадськість, бізнес, молодь. Нашим важливим завданням буде відновлення демографічного ресурсу через створення сприятливих умов для повернення та реінтеграції українців.

Ми будемо рухатись далі, і наші дії будуть спрямовані також на розбудову української політичної нації, що визначається самоідентифікацією з Україною, бажанням її захищати та розвивати незалежно від етнічної, мовної чи релігійної належності.

Українська політична нація будується навколо спільної візії майбутнього, спільних цінностей та як ніколи високого рівня віри в майбутнє України як мирної, сильної та процвітаючої держави, що стане безпечним домом для майбутніх поколінь.

Така спільна візія є необхідною для стабілізації політичних процесів та векторів внутрішньо- та зовнішньополітичного розвитку і підтримки сталої євроінтеграції.

Вона потребує чітких сигналів з боку наших союзників, в першу чергу США та європейських держав, щодо їхньої підтримки євроатлантичного та європейського курсу України, чітких перспектив інтеграції в ці структури для уникнення розчарування та розвитку внутрішніх конфліктів.

Для підтримки розбудови нації нам необхідно створити політики, які будуть сприяти вільному розвитку української культури та культури національних меншин, формування спільної політики пам’яті, реінтеграції мешканців деокупованих територій. Такі політики також мають забезпечувати вільний розвиток особистості, забезпечення прав і свобод людини.

Всі ці кроки будуть ставати поштовхом для економічного розвитку і політичної стабілізації, що зробить Україну надійним союзником.

Найголовніше – вони стануть запорукою сталого миру.

Дякую за увагу та честь виступити на Форумі у Галіфаксі!

Слава Україні!