РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Відбулося ХV засідання Національного кластера кібербезпеки на тему «Поточний стан, виклики та перспективи реалізації Стратегії кібербезпеки на місцевому рівні»

27 жовтня 2022 року у м. Вінниця відбулося ХV засідання Національного кластера кібербезпеки на тему «Поточний стан, виклики та перспективи реалізації Стратегії кібербезпеки на місцевому рівні», організоване Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США.

XV klaster.jpgДо обговорення актуальних регіональних потреб у галузі долучилися близько 200 учасників з державного та приватного секторів, представників міжнародних інституцій та наукової спільноти – у форматі онлайн і офлайн. З-поміж них – представники Національного центру кібербезпеки Великобританії, Вінницької міської ради, АТ «Вінницяобленерго», Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та Вінницької IT-асоціації.

Відкриваючи засідання, керівник управління забезпечення діяльності НКЦК Апарату РНБО України Сергій Прокопенко зазначив, що Указом Президента, яким уведено в дію План реалізації Стратегії кібербезпеки України (далі – Стратегія), передбачено звітування щодо її виконання.

«Через війну цьогорічний показник виконання Стратегії становить 49%. При цьому основні суб’єкти забезпечення кібербезпеки виконують завдання приблизно на 80%, а показник їх виконання на регіональному рівні і з-поміж інших суб’єктів кібербезпеки становить близько 40%, - сказав він. – Тож основна мета заходу – обговорення проблемних питань, які виникають при реалізації Стратегії на регіональному рівні».

XV klaster_1.jpgКерівник з операційної діяльності CRDF Global Михайло Верич нагадав, що Стратегія починається з тези: «Безпечний кіберпростір – запорука успішного розвитку країни». Зараз, за його словами, надзвичайно важливо приділяти особливу увагу кібербезпеці, адже кіберскладова є передумовою стабільності системи національної безпеки України, і роль кожного гравця як на загальнонаціональному, так і на регіональному рівні є важливою.

Учасники Кластера обговорили поточний стан реалізації Стратегії на місцевому рівні та основні виклики і загрози з урахуванням агресії рф в кіберпросторі. Запропоновано ряд ініціатив і проєктів, спрямованих на підвищення рівня кібербезпеки України та посилення взаємодії між державою, академічною спільнотою, приватним сектором тощо.