РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

НКЦК та ВІТІ запустили навчальну програму управління вразливостями (VDP) для курсантів та офіцерського складу ЗСУ

08092022_1.jpegНаціональний координаційний центр кібербезпеки й Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут (ВІТІ) 8 вересня 2022 року запустили навчальну програму Vulnerability Disclosure Program (VDP) для державного сектору України.

Програма була розроблена провідними спеціалістами з кібербезпеки НКЦК, приватного сектору та критичної інфраструктури. Завдяки співпраці з Фондом цивільних досліджень та розвитку США у ній враховані кращі світові підходи. Кафедрою кібербезпеки ВІТІ було адаптовано курс з пошуку та експлуатації вразливостей на своїй інфраструктурі та включено до навчального плану підготовки спеціалістів з кібербезпеки з освітніми рівнями магістр і бакалавр, а також для підвищення кваліфікації офіцерами Збройних сил України.

Навчальна програма зазначеного курсу була включена до переліку курсів підвищення кваліфікації в ЗСУ та МОУ затвердженого наказом Міністерства оборони України.

«Кібербезпека сьогодні – це не просто глобальний тренд, а в першу чергу захист українців під час повномасштабного вторгнення країни-терориста. Успіхам України на кіберфронті ми завдячуємо саме висококваліфікованим спеціалістам. Тому один із пріоритетів зараз – примножувати здобутки та збільшувати якісний кадровий потенціал держави у сфері кібербезпеки. Як у приватному, так і в державному секторі», – сказала керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук.

Також Н. Ткачук зазначила, що НКЦК разом з партнерами створює всі необхідні умови для навчання профільних спеціалістів та підвищення кваліфікації представників державних органів. Адже кібербезпека державного сектору та об’єктів критичної інфраструктури є однією зі складових стійкості держави в цілому.

«Рада відмітити, що серед курсантів інституту на факультеті кібербезпеки навчаються все більше дівчат. Адже це означає, що ми нарешті відходимо від стереотипів, що спеціаліст з кібербезпеки суто чоловіча професія», – додала керівник служби.

«Впровадження курсу «Пошуку та експлуатації уразливостей» супроводжувалось ретельною підготовкою на курсах Certified Ethical Hacker та Vulnerability detection program науково-педагогічних працівників кафедри кібербезпеки, їх участю в змаганнях та навчаннях з кібербезпеки. Це сприяло набуттю спроможностей викладачами ВІТІ та складу навчально-лабораторного комплексу кафедри. Плідна співпраця з командою НКЦК та ЦРДФ протягом року надала можливість інституту зробити крок вперед від існуючих та загальноприйнятих підходів в організації та набутті практичних навичок з кібербезпеки слухачами вищої школи», – сказав начальник Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут Віктор Остапчук.08092022_2.jpeg

В. Остапчук зазначив, що в результаті співпраці було вдосконалено систему підготовки фахівців кібербезпеки для ЗСУ та МО України, в тому числі з урахуванням останніх потреб ЗСУ та МО України щодо розмежування спеціалізацій підготовки фахівців кібербезпеки.

З жовтня цього року навчання розпочнеться для перших груп курсантів, що навчаються за освітніми програмами підготовки Магістр і Бакалавр кібербезпеки. А у січні сертифікований курс навчання проходитиме чинний офіцерський склад Збройних Сил України, який працює в галузі кібербезпеки.

Програма сприятиме посиленню рівня кібербезпеки для представників силових структур та галузі критичної інфраструктури України. Курс було передано в рамках виконання Меморандуму, підписаного сторонами 5 травня 2022 року.