РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

30 червня 2022 року відбулося ХІІ засідання Національного Кластера з кібербезпеки на тему: «Державно-приватне партнерство в умовах кібервійни»

30 червня 2022 року відбулося ХІІ засідання Національного Кластера з кібербезпеки на тему: «Державно-приватне партнерство в умовах кібервійни», організоване Національним координаційним центром кібербезпеки за підтримки Фонду цивільних досліджень та розвитку США.

KL 2.jpegУперше з початку військової агресії рф захід відбувся у гібридному форматі, зібравши за круглим столом та онлайн близько 300 учасників - представників державних органів, приватного сектору, громадянського суспільства, наукової спільноти з України, Великої Британії, США, Нідерландів, Естонії, Японії, Чехії, Румунії та міжнародних організацій - ЄС і НАТО.

Відкриваючи засідання, заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк подякував кожному, хто боронить нашу країну, та вручив відзнаки волонтерам, які сприяють кіберобороні держави. С.Демедюк  зазначив, що «чималий досвід ведення війни, зокрема у кіберпросторі, вимагає його інституалізації задля здійснення аналізу як помилок, так і перемог», що найбільш ефективно може бути досягнуто завдяки державно-приватному партнерству.

Секретар НКЦК Наталія Ткачук підкреслила важливу роль волонтерів у забезпеченні кібербезпеки держави і протидії рф у кібервійні та зазначила, що «ЗСУ вдалося спростувати міф про «другу армію світу», а кіберволонтерам – міф про непереможність хакерів рф».KL 3.jpeg

Старший координатор програм допомоги в Україні Девід Шлефер (Державний департамент США) підкреслив незмінність підтримки України з боку Сполучених Штатів Америки на її шляху до перемоги, зокрема і в сфері кібербезпеки. Девід Шлефер підтримав ініціативу щодо спільної роботи стосовно дослідження практичних аспектів кібервійни.

Заступник Міністра оборони України Олег Гайдук наголосив, що «державно-приватне партнерство повинно бути схожим на мережеву модель OSI та мати всі рівні взаємодії - від фізичного до прикладного», та зокрема подякував Ілону Маску за можливість забезпечувати стійкий і безперебійний зв’язок в умовах воєнної агресії рф.

Про приклади та довід успішного державно-приватного партнерства розповіли представники Cyberlab, Cyber Unit Technologies, 10Guards, Fortinet, Київської торгово-промислової палати, Агентства кібербезпеки та безпеки інфраструктури США (CISA), Національного центру кібербезпеки Великої Британії (NCSC), Гаазької Дельти безпеки (HSD), Mandiant, Next Peak, CRDF Global.

Ключовими тезами кластеру стали:

-  Україна пройшла свій «тест на зрілість» та наразі забезпечується життєдіяльність 85% організацій та установ;

 - Україна має зберегти та розвивати систему комунікацій у сфері державно-приватного партнерства, що заснована на взаємній довірі та взаємоповазі;

  - Відповідальність є важливою складовою здобуття довіри;

   - Необхідність створення єдиного хабу комунікацій для держави, бізнесу та навчальних закладів.⠀

Вдячні усім учасникам за плідну роботу!

Завдяки спільним зусиллям ми наближаємо нашу перемогу!