РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

О. Соловйов обговорив з Г. Клюге питання забезпечення функціонування системи охорони здоров’я України в умовах війни та післявоєнний час

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексій Соловйов провів зустріч з Директором Європейського регіонального Бюро ВООЗ Гансом Клюге. Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання співпраці між ВООЗ та Україною й обмінялися думками щодо функціонування української системи охорони здоров’я в умовах війни.

О. Соловйов висловив подяку команді Бюро ВООЗ в Україні під керівництвом Голови Бюро ВООЗ в України Ярно Хабіхта. За його словами, співпраця Апарату РНБО України з Бюро ВООЗ розпочалася понад два роки тому, коли спалахнула пандемія COVID-19, яку було визнано загрозою національній безпеці. «Ця спільна робота показала свою ефективність», - сказав Заступник Секретаря РНБО України.

2022-05-17 at 19.03.50 (1).jpegУ цьому контексті сторони обговорили питання важливості своєчасної протидії спалахам інфекційним захворюванням, особливо під час війни, зокрема зміцнення національної системи лабораторного моніторингу та епідеміологічного нагляду, забезпечення України сучасними лікарськими засобами.

О. Соловйов відзначив допомогу Бюро ВООЗ в Україні, за участі яких «були ефективно відпрацьовані питання біологічної, хімічної та радіаційної безпеки України» в умовах війни з рф, а також сприяння у налагодженні співпраці з експертами МАГАТЕ.

Під час зустрічі д-р Клюге відзначив героїзм та стійкість українських медичних працівників в умовах, коли в окремих регіонах точилися інтенсивні бої, а значна кількість атак агресора здійснена проти цивільних об’єктів та медичної інфраструктури.

Ганс Клюге, директор Європейського регіонального Бюро ВООЗ, наголосив, що особисто для нього Україна наразі є пріоритетом, і більшу частину свого робочого часу він приділятиме питанням повернення людям вкрай необхідних медичних послуг.

2022-05-17 at 19.03.50 (2).jpegОкрему увагу сторони приділили питанням відновлення зруйнованої медичної інфраструктури за наслідками воєнних дій, підготовку до чого вже розпочато, зокрема за участю експертів ВООЗ. О. Соловйов підкреслив, що розробка стратегічних документів із відновлення та подальшого розвитку системи охорони здоров’я України має враховувати й завдання, визначені рішенням РНБО України від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою», введеним в дію Указом Президента України від 18 серпня 2021 року № 369.

«Сьогодні є необхідність створити систему охорони здоров’я, яка витримає будь-які навантаження та загрози і працюватиме за будь-яких умов, в мирний та воєнний час, - зазначив заступник Секретаря РНБО України. – Ми повинні створити для наших медичних працівників гідні умови роботи, а пацієнтам забезпечити доступ до своєчасної, якісної та ефективної медичної допомоги».