РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

С. Демедюк: Державна система кіберзахисту спрацювала на «відмінно», реагуючи на останню кібератаку, яка була здійснена стосовно державних вебресурсів та банківської системи

Під час реагування на останню кібератаку державна система кібербезпеки спрацювала на «відмінно».

Про це заявив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк у рамках спільного брифінгу представників Міністерства цифрової трансформації України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Кіберполіції України, Апарату РНБО та Національного банку України.

Dem_16_02_2022.jpegЗа словами С. Демедюка, над мінімізацією наслідків кібератаки, яку він охарактеризував як «інформаційно-психологічну», у режимі «24/7» працювали суб’єкти кібербезпеки не лише України, а й країн-партнерів, зокрема США та європейських держав.

Заступник Секретаря РНБО нагадав, що у рамках цієї інформаційно-психологічної кампанії деякі ЗМІ розповсюдили інформацію, що багатьом громадянам, зокрема військовослужбовцям та працівникам правоохоронних органів, зранку у вівторок надійшли смс-повідомлення про те, що ввечері не працюватимуть банкомати. «Це була скоординована планова акція, щоб люди самі почали панікувати і «допомагати» злочинцям здійснювати пасивну DDOS-атаку на фінансові установи, перевіряючи свої активи та знімаючи кошти», - пояснив С. Демедюк.

Він наголосив, що «жодних поразок, втрат, пошкоджень, викрадень» не сталося. «Фінансова, енергетична та інші сфери працюють у сталому режимі, безперебійно, - заявив С. Демедюк. – Ми продемонстрували, що ми єдині, стійкі, що ми стабільно працюємо».

Заступник Секретаря РНБО зазначив, що від таких масштабних атак, для здійснення яких задіяні величезні ресурси, «не застрахований ніхто в світі». Тому С. Демедюк звернувся до провайдерів та організацій, які здійснюють кіберзахист та можливості яких не дозволяють ефективно відбивати кібератаки, із закликом звертатися до Національного центру забезпечення кібербезпеки, аби забезпечити належний захист вебресурсів під час кризових станів. «DDOS-атака «лікується», необхідно звернутися насамперед до Держспецзв’язку, НКЦК, відповідних правоохоронних органів, і ми зможемо надати вам стабільну підтримку», - додав він.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук наголосила, що нині спостерігається «зміна механізмів і мети» кібератак на державні електронні інформаційні ресурси та критичну інфраструктуру.

Tkachuk_16_02_2022.jpg«Якщо раніше метою кібератак було отримання інформації розвідувального характеру, персональних даних громадян, або виведення з ладу об’єктів критичної інфраструктури, то сьогодні вони стали інструментарієм спеціальних інформаційних операцій країни-агресора. І насамперед такі кібератаки мають на меті маніпуляцію суспільством, дестабілізацію, дискредитацію органів державної влади та дискредитацію України на міжнародній арені», - пояснила вона.

Водночас Н. Ткачук зазначила, що нині вітчизняна система кібербезпеки є набагато стабільнішою, ніж кілька років тому. «Ми працюємо злагоджено, - сказала вона. – Заходи з відбиття кібератаки, яка відбулася вчора і ще триває, були вжиті оперативно та скоординовані Національним центром забезпечення кібербезпеки».

«Головне – не панікувати, діяти злагоджено та розуміти, що захист кіберпростору, кібербезпека – наша спільна справа», - сказала керівник служби, подякувавши також міжнародним партнерам за надану допомогу.

Віцепрем’єр-міністр, Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров зазначив, що мета останньої DDOS-атаки на веб-сайти органів державної влади та банківську систему, яку було здійснено з різних країн - дестабілізація та сіяння хаосу всередині України.

«Усі органи відреагували швидко, хакерам не вдалося досягти цілі, усі сайти і банківська система були відновлена якнайшвидше», - заявив він.

За словами М. Федорова, «ми були до цього готові, і ми вистояли», -  робоча група з фахівців основних суб’єктів кібербезпеки вжила всіх необхідних заходів для локалізації та протидії кібератаці.

«Ми разом працюємо над кіберстійкістю, Україна готова до кібератак, і ми будемо приділяти кіберзахисту ще більше уваги», - наголосив Віцепрем’єр-міністр.

15 лютого хакери здійснили потужну DDOS-атаку на ряд порталів державних установ України, з-поміж яких офіційні вебсайти Міністерства оборони України та Збройних Сил України. Також зазнали атаки «Ощадбанк», «ПриватБанк» та портал «Дія».