РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Фінансування органів сектору безпеки і оборони України протягом січня-грудня 2021 року здійснено у повному обсязі

У рамках контролю за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України від 5 листопада 2020 року «Про пропозиції до проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України», уведеного в дію Указом Президента України від 5 листопада 2020 року № 486, Апарат Ради за дорученням Секретаря РНБО Олексія Данілова провів аналіз стану фінансування сектору безпеки і оборони у 2021 році.

Аналіз засвідчив, що фінансування органів сектору безпеки і оборони України здійснювалося в повному обсязі та відповідно до помісячного розпису асигнувань.

Загальний обсяг фінансування сектору безпеки і оборони України становив 265 567,6 млн гривень. Порівняно з 2020 роком фінансовий ресурс для сектору безпеки і оборони України у 2021 році збільшено на 16 427,8 млн  гривень, або на 6,6%. У 2021 році надходження до спеціального фонду державного бюджету становили 25 177,3, що на 7 373,4 млн гривень більше, ніж у 2020 році.

Належне фінансування органів сектору безпеки і оборони України протягом 2021 року дозволило їм забезпечити виконання покладених на них завдань.

Водночас суб’єкти сектору безпеки і оборони України не завжди обґрунтовано планують видатки з державного бюджету, необхідні для задоволення їх потреб, а також подекуди неефективно та нераціонально використовують бюджетні кошти.

На підставі проведеного аналізу О. Данілов доручив Апарату Ради у рамках роботи Міжвідомчої робочої групи з підготовки матеріалів до засідань РНБО України підготувати пропозиції щодо шляхів вирішення проблемних питань у сфері фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони України, зокрема, пов’язаних із підвищенням розміру грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських та забезпеченням їх житлом.

Про виконання вказаного рішення Ради поінформовано Президента України Володимира Зеленського.