РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

НКЦК у співпраці з партнерами провів завершальний у 2021 році захід на тему «Дослідження безпекових тенденцій та кращих практик кіберпростору України та світу в 2020-2021рр.»

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з CRDF Global в Україні за підтримки Державного Департаменту США провели завершальний у цьому році захід на тему «Дослідження безпекових тенденцій та кращих практик кіберпростору України та світу в 2020-2021 рр.».

Керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО України Сергій Прокопенко наголосив, що основні суб’єкти кібербезпеки держави «ефективно та успішно працювали і досягли відчутних результатів», і навів як приклад операції СБУ проти російського хакерського угрупування «Армагеддон».

С. Прокопенко нагадав про засідання НКЦК, під час якого було схвалено протокол обміну інформацією про кіберінциденти (TLP-протокол) та їх класифікацію (таксономію), що «дозволить суб’єктам забезпечення кібербезпеки і всім стейкхолдерам якісно будувати взаємодію та обмінюватися інформацією», і закликав учасників заходу інформувати профільні державні установи про кіберзагрози.

Спікери від Національного інституту стратегічних досліджень, CRDF Global в Україні, ESET Ukraine, USAID DAI, Національної академії наук (НАН), MITRE та IFES Україна презентували актуальні тенденції, висновки і результати досліджень.

Було обговорено такі важливі теми як державно-приватне партнерство для розвитку кіберфахівців; електронне голосування в контексті міжнародних практик та висновки для України; зростання і сегментація ринку кібербезпеки в Україні. На прикладі енергетичного сектору розглянуто безпекові аспекти інтернету речей та його вплив. Також було презентовано дані щодо обізнаності різних соціодемографічних груп українських громадян стосовно головних кіберзагроз.

Крім того, було презентовано дослідження про алгебраїчне моделювання у контексті завдань кібербезпеки, а також проаналізовано атаки ланцюгів поставок (supply chain attacks).

Владлен Басистий, старший менеджер проектів CRDF Global в Україні, зазначив, що «аналіз проведених досліджень дасть можливість визначити прогалини та слабкі місця окремих напрямів, щоб у майбутньому розвивати та опрацювати комплексні підходи до їх вирішення».

У заході взяли участь понад 200 фахівців з різних профільних галузей у форматі онлайн.