РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

НКЦК проводить дводенний онлайн-тренінг «Використання засобів OSINT та OT для забезпечення кібербезпеки та протидії дезінформації»

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України, Cyber Unit Technologies та CRDF Global проводять дводенний онлайн-тренінг для кіберфахівців сфери охорони здоров’я, енергетики, профільних міністерств та відомств  «Використання засобів OSINT та OT для забезпечення кібербезпеки та протидії дезінформації».

Метою тренінгу є вивчення інструментів, які використовують хакери, що допоможе кіберфахівцям ефективно протидіяли злочинцям у кіберпросторі.

У перший день навчань експерти з кібербезпеки здобували знання методів розвідки на основі відкритих джерел OSINT (Open-source intelligence), а саме: методики збору інформації та інструменти OSINT; сучасні картини загроз, стандарти безпеки та захищені архітектури ОТ; системи управління кібербезпекою (CSMS) для середовищ OT (управління), реагування на інциденти та відновлення задля безперервності бізнес-процесів.

Практична частина відбулась у форматі змагань CTF: перше завдання - знайти розробника клону застосунку «Дія» на основі актуалізованих теоретичних навичок, друге - знайти вразливість та проникнути в умовну корпоративну мережу фармацевтичної компанії, яка, за легендою, розробляє вакцини проти COVID-19.

Керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО України Сергій Прокопенко зазначив, що одним з ключових завдань, визначених Стратегією кібербезпеки України, є підвищення кваліфікації фахівців об’єктів критичної інфраструктури. За його словами, НКЦК у поточному році провів навчальні заходи для понад 1200 фахівців, та «має амбіційні плани на наступний рік».

У навчаннях взяли участь понад 70 фахівців, а переможці та найактивніші учасники матимуть змогу і надалі підвищувати кваліфікацію та дістати престижну сертифікацію від SANS Institute.

Тренерами виступили фахівці з кібербезпеки Cyber Unit Technologies: Єгор Аушев - генеральний директор компанії, Вадим Шовкун - один з найкращих етичних хакерів в Україні, Марина Кротофіл - міжнародна фахівчиня з безпеки ICS/SCADA, та інші.