РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Секретар РНБО України О. Данілов зустрівся з Радником Президента Естонії з питань безпеки Л. Муре

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів зустріч з делегацією Естонської Республіки на чолі з Радником Президента Естонії з питань безпеки Лііс Муре.

Posol Est_13_12_2021 (1).jpgДо складу делегації також увійшли Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каімо Кууск та Заступник Глави Посольства Естонії в Україні Марґус Герінг.

Posol Est 13_12_2021 (3).jpgПід час зустрічі сторони обговорили поточну безпекову ситуацію у світі та регіоні, приділивши особливу увагу ситуації на Сході України та на кордоні з РФ та Республікою Білорусь.

Також було обговорено питання двостороннього співробітництва у сфері безпеки й оборони та перспективи його подальшого поглиблення.

Секретар РНБО України високо оцінив рівень практичної українсько-естонської співпраці та висловив подяку за допомогу з боку Естонії Україні в її протидії гібридній агресії РФ.

За словами О. Данілова, ситуація на фронті залишається незмінно складною. «Ми знаходимося у «гарячому» стані війни з РФ із 2014 року, її агресивні маневри не є для нас новиною», - зазначив він, наголосивши на готовності української армії та суспільства дати адекватну відсіч агресорові.

У цьому контексті Секретар РНБО України акцентував на важливості Закону України «Про основи національного спротиву», при розробці якого враховувався зокрема досвід Естонії з розбудови системи територіальної оборони, який уводиться в дію з 1 січня 2022 року.

На думку О. Данілова, «демократична Україна є головною небезпекою для російського керівництва». «Протистояння, яке відбувається, – це війна між автократичним режимом та демократичною Європою, тож важливим є об’єднання зусиль усієї демократичної європейської спільноти», - сказав він, підкресливши, що окрім військової компоненти «застосовується енергетична, інформаційна, кібернетична агресія тощо».

Posol Est 13_12_2021 (2).jpgСекретар РНБО України висловив переконання щодо актуальності залучення України до роботи Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE) у м. Таллінн. «Україна як ніхто інший знає особливості російських кібератак і готова максимально цим досвідом ділитися з партнерами», - зазначив він, подякувавши Естонії за підтримку України у її прагненні вступити до CCDCOE.

О. Данілов також відзначив важливість допомоги Естонії у питаннях реформування вітчизняного сектору безпеки і оборони, лікування та медичної реабілітації українських військовослужбовців, які постраждали внаслідок російської агресії на Сході нашої держави.

Своєю чергою, Радник Президента Естонії з питань безпеки Лііс Муре зазначила, що сьогодні важливим для світової спільноти є «прояв солідарності та підтримки України» в її протидії російській агресії. Пані Муре переказала вітання українській стороні від нещодавно обраного Президента Естонії Алара Каріса та висловилася за необхідність поглиблення практичної співпраці між безпековими відомствами двох країн.

Також вона запевнила у незмінності підтримки позиції України на міжнародній арені, зокрема у питанні долучення нашої країни до CCDCOE, оскільки цей крок буде важливим «як для вашої держави, так і для Альянсу».