РНБОУ Рада національної безпеки і оборони України

Проєкт «Стратегії морської безпеки України» готується до винесення на засідання РНБО України

Міжвідомча робоча група завершила роботу над проєктом «Стратегії морської безпеки України», документ ініційований Президентом України Володимиром Зеленським.

Проєкт представлено на засіданні робочої групи під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова у вівторок.

Стратегію розроблено з урахуванням сучасного досвіду провідних морських держав світу, позицій вчених з морського права, у ньому враховано пропозиції 16 органів влади, громадських експертів та бізнес-асоціацій. Стратегія містить механізм її реалізації, координації та контролю, конкретні кількісні та якісні показники, її виконання пропонується покласти на Кабінет Міністрів України.

Однією з головних цілей Стратегії є перетворення України на активного морського гравця на міжнародній арені.

Під час засідання зазначалося, що проблеми, пов’язані з розвитком України як морської держави, не розв’язувалися комплексно через ряд зовнішніх та внутрішніх факторів. Морський сектор є вразливим для всього спектру загроз морській безпеці, притаманних морськім державам, водночас перед Україною постали специфічні загрози національним інтересам.

Окрім агресивної політики РФ у Чорноморському регіоні, з-поміж головних загроз морській безпеці України у проєкті Стратегії зазначені недостатня ефективність суб’єктів забезпечення морської безпеки та відсутність належного рівня внутрішньодержавної координації, занепад морської індустрії і внутрішнього водного транспорту тощо.

Morbezpeka_1.jpegСекретар РНБО України заявив, що ситуація в сфері морської безпеки України обумовлює необхідність невідкладних рішень з боку РНБО України. «Ухвалення Стратегії морської безпеки, подальші злагоджені дії всіх гілок влади та недержавного сектору з її реалізації сприятимуть суттєвим позитивним змінам в економіці та оборонній сфері, покращенню безпекової ситуації у всьому Чорноморському регіоні», - сказав він.

Члени робочої групи підтримали проєкт, остаточний текст документу після узгодження деяких позицій має бути підготовлений для направлення Президенту України та членам РНБО України.

Довідково: Україна має найбільшу серед країн Азово-Чорноморського басейну довжину морського узбережжя (2759,2 км). На території України в Чорноморсько-Азовському басейні, а також дельті Дунаю розташовані 18 морських портів, серед яких 13 - на підконтрольній частині України та 5 - на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим.

Територією України проходить частина європейської мережі найважливіших внутрішніх водних шляхів міжнародного значення, розвиток яких є перспективним для економіки країн Балто Чорноморського басейну.